Вести


Акцијом "Оснажите свој живот!" обележен Светски дан срца

Футог , 29. септембар 2016.
-A A +AАкцијом "Оснажите свој живот!" обележен Светски дан срца.

Футог , 29. септембар 2016. .

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Института за кардиоваскуларне болести проф. др Александар Реџек, присуствовали су данас манифестацији "Оснажите свој живот!" која је одржана у КЦ ''Младост'' у Футогу поводом обележавања Светског дана срца. Том приликом одржано je предавање "Унапређење здравља – превенција кардиоваскуларних болести", али и специјалистички прегледи за грађане, као што су мерење притиска, ЕКГ, преглед лекара специјалиста - кардиолога са Института за кардиоваскуларне болести.

Ресорни покрајински секретар доц. др Зоран Гојковић рекао је да су овакве акције важне, јер је статистика о броју оболелих од кардиоваскуларних болести поражавајућа.

„У Србији сваки дан 47 особа добије инфаркт, а нажалост 15 особа подлегне последицама. Због тога је циљ оваквих акција подизање свести грађана о томе да кардиоваскуларне болести у 80 одсто случајеве можемо да спречимо променом начина живота, односно смањењем фактора ризика, као што су пушење, конзумирање алкохола, затим редукцијом телесне масе, правилном и редовном исхраном, и поготову физичким активностима“, рекао је доц. др Гојковић.

Секретар Гојковић је још додао да први пут у акцији Покрајинског секретаријата за здравство широм Војводине, здравствене установе „силазе“ међу грађане, како би их информисали у вези са превенцијом овог типа болести и обавили поједине лекарске прегледе.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је јако важно што се сличне акције данас одржавају у више делова града.

„Када причамо о равномерном развоју то, поред инфраструктурног улагања, подразумева и приступачност различитих услуга, а свакако међу најважније спадају услуге здравствене заштите“, рекао је градоначелник Вучевић и изразио задовољство што грађани Футога данас имају прилику да провере своје здравље и да чују корисне савете.

„Здравственим установама желим да имају што више превентивних акција, а што мање интервенција када се болест већ појави“ , казао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести проф. др Александар Реџек, нагласио је да та установа даје велики значај управо превенцији кардиоваскуларних болести. Додао је да Институту много значи велика подршка Покрајинске владе, ресорног покрајинског секретаријата и Града Новог Сада како у лечењу тешких стања, тако и у превентивном деловању.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs