Вести


Болести зависности захватају све више младих у Новом Саду

Нови Сад , 11. децембар 2018.
-A A +AБолести зависности захватају све више младих у Новом Саду.

Нови Сад , 11. децембар 2018. .

Према различитим истраживањима, чак 11,6% ученика првих разреда средњих школа на територији Града Новог Сада конзумира канабис, средства за смирење користи 5,9%, а њих 8,8% инхалансе и екстази.

Када говоримо о злоупотреби алкохола међу младима старости 16.година, скоро сваки четврти испитаник (23,8%) је у свом животу 40 и више пута попио неко алкохолно пиће.

Цигарете активно пуши 16,6% ученика првих разреда средњих школа, а 15% младих тог узраста цигарету је први пут узело са четрнаест година.

Између десете и четрнаесте године млади се први пут сусрећу и са играма на срећу, а најзаступљенија игра на срећу је кладионица. Нажалост, сваки пети ученик игра кладионицу, а међу том популацијом приметно је и повећање оних који патолошки коцкају.

Све више младих људи већ у пубертетском узрасту, експериментишући с алкохолом или психоактивним супстанцама отварају пут ка болестима зависности.
Уочивши проблем, Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство реализовали су пројекат „Ти одлучи“, са циљем превенције различитих појавних облика болести зависности.
Све што је потребно да се сазна о превенцији и контроли болести зависности од психоактивних супстанци: алкохола, цигарета, коцке и интернета, може се бесплатно пронаћи на web сајту www.tiodluci.rs.
У серијалу од 32 емисије обрађене су теме о различитим болестима зависности, које су реализоване уз стручну помоћ најеминентнијих лекара из целе Војводине, који се баве овом проблематиком, уз покушај да се младима, али и њиховим родитељима укаже на то, како да препознају симптоме и уоче процес настајања болести зависности, да избегну заблуде, али и коме да се обрате за помоћ.

Најчешћи мотиви за улазак у свет дроге су радозналост, вршњачки притисак и проблеми у породици. Лако се упадне у замку свих болести зависности, а пут ка излазу или излечењу није ни мало лак.

Заблуда је да је лако, а најбољи лек су знање и поверење.

Преузмите документа:

PDF icon Плакат

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs