Вести


Бојан Пајтић: Покрајинска влада је једина администрација у овој земљи која суфинансира учешће у међународним пројектима

Нови Сад , 10. септембар 2015.
-A A +AБојан Пајтић: Покрајинска влада је једина администрација у овој земљи која суфинансира учешће у међународним пројектима.

Нови Сад , 10. септембар 2015. .

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић и покрајински секретар за финансије Зоран Радоман уручили су уговоре у вредности од 29,4 милиона динара за 14 нових међународних пројеката. То су бесповратних средства из буџета АП Војводине за суфинансирање пројеката које је финансијски подржала Европска унија.
„Покрајинска влада је једина администрација у овој земљи која суфинансира међународне научне пројекте и то је изузетно важно,“ изјавио је након потписивања уговора председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић. „Због тога Универзитет у Новом Саду има много више међународних пројеката који су реализовани него било која друга универзитетска и научна институција у земљи. Укључујући и данас потписаних 14 уговора, ми смо, само преко Покрајинског секретаријата за финансије, у току ове године подржали 24 међународна пројекта са 46 милиона динара“.
Закључивање ових уговора представља наставак реализације активности Покрајинске владе започете 2012. године, којом се из буџета Покрајине, преко Покрајинског секретаријата за финансије, обезбеђују недостајућа средства за суфинансирање међународних пројеката који су финансијски подржани из доступних фондова Европске уније. Захваљујући оваквој врсти директе финансијске подршке, покрајинска администрација је омогућила да се из фондова Европске уније у Војводину слије преко 23 милиона евра, што је 8,6 пута више од износа који је за реализацију ових пројеката издвојен из буџета Покрајине: 2,7 милиона евра.
„Дакле, на један евро који уложимо ми, Европа уложи између осам и девет евра“, рекао је Пајтић и додао да су то резултати који храбре да се настави са таквим активностима, јер обезбеђују развој многих области, увођење савремених технологија и достигнућа, почев од пољопривреде, медицине и здравства, па до образовања.
„Овај модел је изузетно важан“, нагласио је председник Покрајинске владе, “јер то није модел којим се развија само универзитет и кроз који се даје подршка само наставницима и сарадницима, него је ово модел који омогућава да се боље позиционира и развија и наша пољопривреда и привреда, да пристижу нове технологије и да се отварају радна места. Јер, данас сви успешни привредници, и домаћи и страни, сарађују на овим пројектима са универзитетом и захваљујући науци и јесу успешни.“
Додатна вредност реализације ових пројеката јесте приближавање Војводине стандардима Европске уније, њеним вредностима и политикама у различитим секторима, тематским областима и приоритетима.
Домаћин данашњем потписивању уговора био је Природно математички факултет у Новом Саду, за чији пројекат поспешивања сарадње у образовању медицинских физичара обезбеђено близу два милиона динара.
Поред ПМФ-у, средства су додељена и Универзитету „Едуконс“ из Сремске Каменице за два пројекта, Универзитету у Новом Саду за два пројекта, Креативно-едукативном центру из Новог Сада за два пројекта, Регионалној агенцији за развој малих и средњих предузећа „Alma-Mons’’ д.о.о. из Новог Сада, предузећу „Биогранум“ д.о.о. из Новог Сада, предузећу „Impact IT group“ из Новог Сада, Пољопривредном факултету из Новог Сада, Технолошком факултету из Новог Сада, Институту за онкологију Војводине и Општини Бач.
Декан ПМФ проф. др Неда Мимица Дукић је истакла да пример Природно математичког факултета у Новом Саду веома добро илуструје значај сарадње са Покрајинском владом. Указујући да ПМФ не види своју будућност, као ни квалитет науке и образовања без учешћа у међународним пројектима, као и на чињеницу да је, захваљујући учешћу у таквим пројектима ПМФ набавио капиталну опрему, проф. др Неда Мимица Дукић је изјавила: „Сви који конкуришемо за ове пројекте знамо да то није лако и да ИПА пројекти траже предфинансирање и суфинансирање. Поједине институције, посебно факултети, нису увек у могућности да имају та средства и ту нам је помоћ Покрајинске владе била неопходна“. Од 2012. године, када је започета сарадња, Покрајинска влада је, преко Покрајинског секретаријата за финансије, финансијски помогла седам и по пројеката ПМФ-а, са око 126 хиљада евра, што од чега су 50 хиљада евра била бесповратна средства.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs