Вести


Бранислав Бугарски и пољопривредници из општина Кула и Бачка Паланка не одустају од захтева за измену уговора са инвеститором из УАЕ

Нови Сад , 26. август 2014.
-A A +AБранислав Бугарски и пољопривредници из општина Кула и Бачка Паланка не одустају од захтева за измену уговора са инвеститором из УАЕ .

Нови Сад , 26. август 2014. .

Бранислав Бугарски, који обавља функцију покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, састао се поново са пољопривредницима из општина Кула и Бачка Паланка и информисао их о исходу јучерашњег састанка са министарком за пољопривреду и заштиту животне средине Снежаном Богосављевић-Бошковић, на коме је захтевао да се измени уговор са инвеститором из Уједињених Арапских Емирата о закупљивању државног на територији Војводине.

Учесници данашњег састанка не одустају од захтева да услови за закупљивање државног пољопривредног земљишта буду једнаки за све, па и за компанију са капиталом из УАЕ.

"Тражимо измену уговора, односно поновно отварање преговора, како би се пољопривредницима у Војводини омогућило да учествују у тржишној утакмици", изјавио је медијима након састанка Бранислав Бугарски. "Уколико арапски инвеститор излицитира већи цену закупа од наших пољопривредних произвођача, а не верујем да ће се то десити - то ће онда бити макар тржишна утакмица".

Бугарски сматра да је државно пољопривредно земљиште представља незаменљив ресурс од кога зависи развој села који треба сачувати, а не распродати, те да то треба да буде заједнички стратешки циљ свих у Војводини и Србији.

"Најважније је да пољопривредницима који живе у тим селима, држава обезбеди да имају приступ том земљишту, односно да та државна земља буде сачувана и искоришћена за даљи развој села", рекао је Бугарски.

"У том циљу, на данашњем састанку договорено је да се упути позив Министарству пољопривреде да помогне и омогући," рекао је Бугарски, "да људи који су учествовали у сачињавању уговора и који су били присутни на јучерашњем састанку, дођу у Нови Сад следеће недеље и да заједно са пољопривредницима продискутујемо оне тачке уговоре које сматрамо спорним."

Бугарски је поновио да је од пољопривредника из ових општина поново добио уверавање да су за закуп државног пољопривредног земљишта давали и до 70.000 динара за хектар. "Није тачна теза да је довољно 250 евра за закуп хектара обрадивог земљишта и то је убедљив аргумент да тражимо тржишну и транспарентну утакмицу, на којој ће се то земљиште лицитирати", нагласио је Бугарски.

Пољопривредник из Сивца Радомир Божовић поновио је да се тражи састанак са представницима из Владе Србије. "Желимо да пробамо да договоримо да бар имамо исте услове на лицитацији државног земљишта као инвеститор из УАЕ. Видећемо да ли ће уродити плодом", изјавио је Божовић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs