Вести


Бранислав Бугарски: Промена дозвољеног нивоа афлатоксина није прихватљива за Војводину

Нови Сад , 17. јул 2014.
-A A +AБранислав Бугарски: Промена дозвољеног нивоа афлатоксина није прихватљива за Војводину.

Нови Сад , 17. јул 2014. .

Вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски, одржао је конференцију за новинаре где је упутио јавни протест Покрајинске владе поводом измене Правилника о максимално дозвољеним количинама, односно повећања нивоа афлатоксина са европског стандарда од 0,05 на 0,25 микрограма.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз сагласност Министарства здравља, донело је 14. јула 2014. године Правилник о измени Правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње и о храни и храни за животиње за коју се утврђују максимално дозвољене количине остатака средстава за заштиту биља.

Покрајински секретар Бранислав Бугарски је изразио забринутост Покрајинске владе због оваквог потеза, и упутио низ захтева Министарству пољопривреде, а који се тичу јавног објављивања где су жаришта афлатоксина на територији Републике Србије, којих према сазнањима покрајинског ресорног секретаријата у Војводини скоро и да нема.

Један од захтева је да се на недељном нивоу јавно објави количина увезеног млека, као и ниво количине афлатоксина у том млеку које стиже из иностранства. Како је Бугарски још истакао, ово би био најбољи могући инструмент који био дао јасну слику и дао могућност да, пре свега, наши пољопривредници буду заштићени.

„Ако смо већ имали одлуку, која је донета у марту месецу да се од 1. јула ове године врати Правилник којим је било предвиђено да се ниво афлатоксина смањи десет пута, са 0,5 на 0,05 микрограма по килограму, што је у складу са стандардима ЕУ, а узимајући у обзир мишљење струке да у међувремену не постоји ризик и то je прихватио министар, за нас је потпуно неразумно зашто се опет угрожава здравље деце и зашто је враћена та граница, односно упетостручена“, истакао је Бранислав Бугарски на прес конференцији у Покрајинској влади.

Измењени правилник ступио је на снагу 14. јула, а примењиваће се до 31. децембра ове године.
„Према ономе што струка говори, не постоји ризик од рода из 2013. да храна угрози квалитет млека. Након ступања на снагу правилника од 1. јула ове године, Покрајински секретаријат за пољопривреду је био у сталном контакту са произвођачима и са млекарама, управо како би имали преглед ситуације на терену. Оно што је уследило јесте да су се произвођачи млека успешно прилагодили овој одредби, како би са 1. јулом испунили европске стандарде, иначе би млеко које производе било неисправно у ових протеклих четрнаест дана. Утолико је нелогичнија одлука да се тај рок продужи на још шест месеци, јер оно што није урађено у протеклих годину и по дана, не видим разлику да ће у наредних шест месеци бити урађено “, навео је Бугарски.

Као главне разлоге за овакву одлуку, покрајински секретар Бугарски казао је да види у непостојању политике коју води Министарство пољопривреде и непредузимању активних мера са циљем да се помогне пољопривредним произвођачима да се испуне тражени стандарди, са једне стране, и са друге да буду конкурентнији и да се економски оснаже.

„Покрајинска влада тражи да се направи систем сталног надзора и мониторинга. Ми смо већ предузели кораке у том правцу, када је реч о нашој покрајини, како би поставили систем надзора који би нам омогућио да обављамо надзор хране за животиње и квалитета сировог млека. Наш главни разлог зашто то радимо је да омогућимо пољопривредним произвођачима да одрже своју конкурентност и буду спремни за тржишну утакмицу, која их чека у будућности“, истакао је Бугарски уз уверење да постоје капацитети да млеко буде у оквирима онога што је европска регулатива.

Бранислав Бугарски је овом приликом подсетио да Покрајинска влада очекује од републичких власти да изнесу јавности детаље уговора између Владе Републике Србије и компаније Ал Раwафwед из УАЕ о заједничком предузећу у области аграра, којим је предвиђен закуп пољопривредног земљишта по нетржишним условим у АПВ.


Извор: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs