Вести


Бранислав Бугарски: Уговором са компанијом Al Rafawed, републичка Влада издала пољопривреднике у Војводини

Нови Сад , 12. септембар 2014.
-A A +AБранислав Бугарски: Уговором са компанијом Al Rafawed, републичка Влада издала пољопривреднике у Војводини.

Нови Сад , 12. септембар 2014. .

Бранислав Бугарски, који је вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, састао се данас у Покрајинској влади са представницима пољопривредних удружења из Војводине: из општина Бачка Паланка и Кула, Клуба 100П+, Асоцијације пољопривредника и пољопривредницима из Јужног Баната.

Бранислав Бугарски је у изјави представницима медија истакао да је повод за данашњи сусрет, сада већ вишемесечни проблем, а тиче се уговора, који је закључен између Владе Републике Србије и фирме Al Rafawed UAE. Како је подсетио, представници ресорног секретаријата су се пре две недеље на састанку са министраком пољопривреде договорили о одржавању заједничког сусрета са пољопривредницима, у Новом Саду. Договорено је да ће Министарство, као кровна институција, бити спона између Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство који заступа пољопривреднике, и страног инвеститора, као и задужених представника који прате договор са представницима из УАЕ, а који су били присутни и на заједничком састанку.

„Ми смо добили обавештење да Министарство такав састанак не може да организује, и да морамо да се обратимо надлежним органима“, саопштио је Бранислав Бугарски, уз недоумицу ко је сада надлежан орган по овом питању, и истакао обавезу покрајинске администрације да представницима пољопривредних организација, које су се обратиле Покрајинској влади пренесе добијени одговор, те размотри даље кораке у решавању овог проблема.

„Нама је било важно да овакав одговор саопштимо нашим пољопривредницима, и да видимо који су то кораци које даље можемо предузети. А важно нам је да, прво, то радимо цивилизовано, а као друго, да чувамо интересе пољопривредника у Војводини. Интерес пољопривредника је да оре и сеје, а може да сарађује са сваким ко жели да уложи новац у прерађивачке каапцитете“, прецизирао је Бранислав Бугарски.

„Интерес пољопривредника у Војводини је да под истим условима може да учествује у поступку лицитирања државне земље, као што је интерес државе да села буду богата, да не изумиру, него да има младих људи који ту живе. А ти млади људи ће живети ту, само ако имају шта да раде“, уверен је Бугарски.

Као изузетно важну чињеницу, на коју се Бранислав Бугарски овом приликом позвао пред представницима медија, јесте интерес свих нас - да једемо здраву храну.

„Ако имамо уговор, који ставља уставноправни поредак Републике Србије ван снаге, онда хоћемо гаранцију републичке Владе да тај инвеститор неће моћи да гаји генетски модификовану храну. Као што је познато, Покрајинска влада је заузела став и прогласила АП Војводину за слободан регион од ГМО производа, дакле где генетски модификовану храну неће бити могуће узгајати. И то је још једно питање које је у међувремену отворено са нашим пољопривредницима“, изнео је Бугарски.

„Поред овога и даље тражимо дијалог и измену уговора са инвеститором из УАЕ, а притом ћемо искористити и све могућности које нам стоје на располагању у заштити живота у Војводини и елементарних права људи који живе у тим селима, јер ја могу само да констатујем да је овим уговором републичка Влада издала пољопривреднике у Војводини“, казао је Бранислав Бугарски.

Представници удружења пољопривредника сматрају да треба обезбедити једнаке услове за све у лицитирању за закуп државног пољопривредног земљишта, јер, у супротном, нема егзистенције на селу.

Председник удружења пољопривредника из Бачке Паланке Мирослав Илић поновио је да не желе да у својој држави буду грађани другог реда, већ да се жели јасна тржишна утакмица, односно да на лицитацији могу сви да учествују. Ако земљиште буде продато, сматра Илић, села ће остатити без људи и уништена. Сматрајући да уговор са инвеститором нема економско оправдање, Илић је рекао:"У општини Бачка Паланка, на пример, где се ради о 3.800 хектара земљишта, општина Бачка Паланка ће сваке године губити 5 милиона евра" и додао да га чуди ћутање челника ове локалне самоуправе.

Председник Клуба 100П+ Војислав Малешев је рекао да је ова асоцијација пољопривредника од самог почетка, у више наврата, указивала на проблем нелојалне конкуренције у закупљивању државног пољопривредног земљишта. "Упали смо у нелојалну конкуренцију, зато што се као закупци појављују и фирме које се баве и прерадом пољопривредних производа и имају могућност додатне зараде. Ми, пољопривредници у примарној производњи, то немамо", рекао је Малешев и нагласио да у држави у којој се прода рудно богатство, вода и пољопривредно обрадиво земљиште, њени становници "немају шта ту да траже".

Мирослав Киш из Асоцијације пољопривредника захтева од Владе и ресорног Министарства да створе амбијент који ће подићи конкурентност и продуктивност пољопривредника. "Овакав међудржавни споразум не води у том правцу. У недавно усвојеној Стратегији развоја нисам видео да је предвидела овакве радње да се унапреди наша пољопривреда. Сматрамо да још није све готово, ово је лош сигнал, за нас неприхватљив", рекао је Киш.

Верољуб Вишковић из општине Кула се запитао "какву ће перспективу имати наша деца за 50 година". Он је навео да је у општини Кула 2.280 хектара државног земљишта намењено инвеститору из УАЕ. "То је пуно за једну општину. Јер, немамо други начин да опстанемо, сем пољопривреде. Чак 97 одсто становника у кулској општини живи од пољопривреде", навео је Вишковић и указао и на то да ускраћивањем закупа ове државне земље, пољопривредници, који су у систему ПДВ и систему социјалног и пензионог осигурања, сада морати да "врате своја социјална и пензиона осигурања".


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs