Вести


Бугарски: За две године обезбедили смо наводњавање за више хектара него што инвеститор из УАЕ нуди за 40 година

Нови Сад , 29. август 2014.
-A A +AБугарски: За две године обезбедили смо наводњавање за више хектара него што инвеститор из УАЕ нуди за 40 година.

Нови Сад , 29. август 2014. .

Бранислав Бугарски, вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство потписао је нових 62 уговора са корисницима подстицајних средстава Покрајине за набавку опреме за наводњавање. Укључујући и ове уговоре вредне 44,2 милиона динара, Покрајински секретаријат за пољопривреду до сада је обезбедио финансијску подршку за наводњавање за 288 корисника. Вредност тих пројеката је већа од 211 милиона динара и на тај начин, само у 2014. години, биће обезбеђено наводњавање 5.718 хектара на територији Војводине.

"Мислим да је то важан заједнички посао, којим обезбеђујемо да наша пољопривреда може да буде конкурентна, прво на европском, али и на другим тржиштима," рекао је Бугарски и упознао присутне са свим инструментима подршке војвођанском аграру, које обезбеђују ресорни секретаријат, Покрајински фонд за развој пољопривреде, Гаранцијски фонд Војводине и Развојни фонд Војводине.

Бугарски је навео да је у 2013. години Покрајина финансијски подржала наводњавање на 6.500 хектара. У овој години, до сада је то учињено на 5.718 хектара и, како је речено, за ову намену до краја године остало је још више од 60 милиона динара.

"Дубоко верујем да ћемо до краја године заокружити да се наводњава 15.000 хектара, што је више од површине коју обећава инвеститор из Уједињених Арапских Емирата. Цео уговор са њим је на 10.400 хектара, од чега су неке парцеле већ под системима за наводњавање", рекао је Бранислав Бугарски.

Говорећи о политици Покрајинске владе на стварању услова за стабилност у пољопривреди, Бугарски је рекао да Покрајина средства из закупа државног пољопривредног земљишта удружује са локалним самоуправама, те да је конкретан резултат реконструкција око 4.000 километара канала за одводњавање, што је око 20 одсто каналске мреже.

"У разговору са министарком за пољопривреду тражили смо да у изменама закона о државном пољопривредном земљишту добијемо више слободе, да можемо брже да инвестирамо средства у пољопривреди, као што смо тражили да се обезбеде исти услови за све који желе да закупе државно пољопривредно земљиште, како би се средства из закупа користила, пре свега, за развој нашег села", казао је Бугарски.

Иначе, за реализацију овогодишњег конкурса за доделу подстицајних средстава за суфинансирање набавке опреме за наводњавање у АП Војводини планирана су средства у укупном износу од 274.834.107,40 динара. Право да конкуришу имају физичка и правна лица, која имају регистровано пољопривредно газдинство. Уговори са подносиоцима захтева се потписују сукцесивно, по пристизању пријава и утврђивања испуњености услова за подршку набавке опреме. То су изградња експлоатационих бунара, набавка опреме за бунаре, опреме за наводњавање, система „кап по кап“, линија за наводњавање, изградња цевовода и трошкови израде пројектно-техничке документације за изградњу експлоатационих бунара.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs