Вести


Бугарски на састанку са министарком Удовички и представницима сремских општина

Нови Сад , 17. октобар 2014.
-A A +AБугарски на састанку са министарком Удовички и представницима сремских општина.

Нови Сад , 17. октобар 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски присуствовао је данас, 17.10.2014. године у Сремској Митровици састанку са министарком за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички, која је одржала састанак са председницима сремских општина и начелником округа, где је разговарано о изазовима са којима се сусрећу у својим локалним самоуправама.

Том приликом је потписан и Споразум о подршци имплементацији пројекта „Заштита слива реке Саве изградњом комуналне инфрастуктуре прикупљања, транспорта и пречишћавања отпадних вода у Срему“, који је суфинансирао Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са 6.125.000 динара.

Како је овом приликом рекао секретар Бранислав Бугарски улога Покрајинске владе је да олакша посао и помаже онима који воде локалне самоуправе.

- Када је реч о програмском буџетирању, организовали смо програм од 18 радионица за градове и општине, које ће окупити начелнике управа и финансија у локалним самоуправама, где ће бити представљен концепт програмског буџетирања. Циљ нам је да помогнемо администрацији да гради своје капацитете - изјавио је секретар Бранислав Бугарски.

- Направили смо нешто што сматрамо да су заједнички елементи за све локалне самоуправе. Свако мора да има стратегију развоја 2014-2020 и то смо урадили у 42 општине у Војводини, а на годишњем нивоу 50 милиона динара усмеравамо на те инвестиције. Канцеларије или слична тела за локални економски развој имају све општине у Војводини, а финансирамо и услужне центре за бољу комуникацију са грађанима - рекао је Бугарски и додао да јавна администрација мора да буде услужни сервис грађана.

Према његовим речима, највећи проблем на свим нивоима јесте недостатак планирања и доношење ад хок одлука без претходног дефинисања приоритета.

Министарка Кори Удовички је на састанку говорила о Изменама и допунама закона о локалним самоуправама, закону о инспекцијском надзору и истакла да је потребно направити Стратегију децентрализације.

- Пред нама је Закон о платама који це покрити целу јавну управу. Велики је изазов пред нама када је реч о Програмском буџетирању и укључићемо се у то у што већој могућој мери - изјавила је министарка Удовички.
Споразум о подршци имплементацији пројекта „Заштита слива реке Саве изградњом комуналне инфрастуктуре прикупљања, транспорта и пречишћавања отпадних вода у Срему“, на ком је Регионална развојна агенција Срем радила у претходном периоду, има за циљ да се одреди предлог модела финансирања фазе инвестиционих радова на пречишћавању отпадних вода у сливу Саве. Пројекат је финансиран путем бесповратних средстава у висини до 70 одсто вредности пројекта, и сопственим учешћем у висини до 30 одсто вредности пројекта, а предложено је потписивање заједничког споразума којим би се општине декларисале о начину финансирања инфрастуктуре пред Владом Републике Србије, Покрајинском владом, Делегацијом ЕУ, Канцеларијом за ЕУ интеграције, као и међународним финансијским институцијама.

- Потпуно смо сигурни да би овакав интегрални приступ решавања проблема каналисања, одвођења и прераде отпадних вода на територији целокупног региона, Срем био јединствен у поређењу са свим другим кандидатима у окружењу – рекао је директор Регионалне развојне агенције Срем Милан Мирић.


Извор: ПС за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs