Вести


Бугарски: Прекогранична сарадња од изузетне важности за даљи развој

Нови Сад , 29. октобар 2014.
-A A +AБугарски: Прекогранична сарадња од изузетне важности за даљи развој.

Нови Сад , 29. октобар 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски отворио је омладински семинар "Проблеми прекограничне сарадње на екстерним границама Европске уније", који организује АЕБР (Асоцијација европских пограничних регија). Овом приликом он је изјавио да је прекогранична сарадња од круцијалне важности за будући развој.

"За нас је прекогранична сарадња веома важна и у томе видимо велике шансе у оквиру периода 2014-2020, јер очекујемо 85 милиона евра за наш регион, а у оквиру тога 30 одсто можемо да усмеримо на стратешке пројекте", изјавио је Бугарски и као примере навео канал Баја – Бездан у сарадњи са Мађарском, затим отварање граничних прелаза са румунском и мађарском страном, као и отварање трилатералне индустријске зоне на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, чиме ће се помоћи економски развој ДКМТ региона.

Како је истакао Бугарски, уколико не постоји прекогранична сарадња и прелази са обе стране границе, јавља се економски пад, а као највеће изазове у прекограничној сарадњи поменуо је слободан проток робе и људи.
"Желимо да синхронизујемо сарадњу Хрватска – Србија – Мађарска, да будемо још ефикаснији и да развијамо још више пројеката", истакао је секретар Бугарски и напоменуо да са Мађарком постоји дуга традиција сарадње, међу којима је најдужа она у области водопривреде и квалитета воде.

Према речима покрајинског секретара, са Румунијом је реализовано питање три гранична прелаза, у северном и средњем Банату, како би се подигао развојни ниво на различитим пољима.
"Постоје важне европске стратегије, макро стратегије, и ту такође са нашим партнерима тражимо начина да размењујемо искуства и трудимо се да направимо своју конкурентност на том нивоу да се кроз прекограничну сарадњу практично припремамо за оно што нам долази у сусрет када будемо пред уласком у ЕУ, односно пуноправна чланица ЕУ", закључио је Бугарски.

На семинару се присутнима обратио и Јоханес Мојсио (Johannes Moisio), председавајући АЕБР радне групе за спољне границе, као и Алексеј Кириукин (Alexey Kiryukhin), заменик председавајућег радне групе АЕБР, уз учешће младих људи из различитих европских региона. Током скупа успостављена је и видео конференција са учесницима из Украјине, представницима универзитета, јавне управе и невладиних организација, на тему “Развој прекограничне сарадње између младих из европских пограничних региона”.

Асоцијација европских граничних региона (АЕБР) пре ове конференције у Новом Саду, организовала је округли сто у недељу, 26. октобра, у Градској кући у Београду, под називом “Улога прекограничне сарадње у очувању мира”, где је учествовао покрајински секретар Бранислав Бугарски и овом приликом је анализирана ситуација на Балкану, резултати прекограничних пројеката, процеса преговарања, толеранције и безбедности као предуслова за одржавање мира широм граница Европе.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs