Вести


Бјелић на обележавању стогодишњице смрти Гаврила Принципа

Нови Сад , 30. април 2018.
-A A +AБјелић на обележавању стогодишњице смрти Гаврила Принципа.

Нови Сад , 30. април 2018. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, положио је јуче венце на спомен обележју у Босанском Грахову, поводом стогодишњице смрти борца за слободу и правду, Гаврила Принципа.

Као члан Младе Босне, у знак протеста против аустроугарског окупатора и тежње већинског српског народа ка слободи и уједињењу, Гаврило Принцип је 28. јуна 1914. године извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

Овај догађај, у Бечу је означен као повод за војну инвазију на Србију, што је довело до Првог светског рата у којем је живот изгубило више од 15 милона људи.

„Гаврило Принцип није био атентатор. Он је био гласник и продужена рука свог напаћеног, али храброг, слободљубивог и праведног народа.Човек који био спреман да жртвује све, па и себе самог, како би његов народ коначно изборио слободу о којој је вековима сањао“, рекао је Бјелић.

О томе, подсетио је секретар, говори и Принципова мученичка смрт у затвору, чији век, с искреним и дубоким поштовањем, данас обележавамо.
„Због тога ни један Србин, никада, не сме да заборави ни то узвишено име, ни још узвишеније вредности које оно персонификује“поручио је Бјелић.

Он је са сарадницима и осталим присутним званичницима обишао родну кућу Гаврила Принципа, као и оближње гробље где су сахрањени његови родитељи.
Гаврило Принцип, симбол борбе за уједињење и слободу српског народа, преминуо је 28. априла 1918. године у чешком затвору у Терзину.

Јучерашњем помену у Босанском Грахову, присуствовали су члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, начелник општине Босанско Грахово Душко Радун и друге високе званице.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs