Вести


Васин и Радоман о преговарачким поглављима 19, 20 и 32 из угла Покрајинске владе

Нови Сад , 04. децембар 2015.
-A A +AВасин и Радоман о преговарачким поглављима 19, 20 и 32 из угла Покрајинске владе.

Нови Сад , 04. децембар 2015. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и покрајински секретар за финансије Зоран Радоман учествовали су у панел дискусији: ,,Преговарачка поглавља из угла АП Војводине - предузетништво, индустријска политика, запошљавање, социјална политика (Поглавља 19 и 20) и Финансије (поглавље 32)“, у организацији Центра за регионализам. Ово је пети у низу стручни скуп и део је европског пројекта у процесу придруживања Србије Европској унији, са циљем да афирмише и конкретније позиционира улогу АП Војводине у процесу европских интеграција.
Данашњи округли сто је део пројекта ,,Регионални угао ЕУ интеграција – АП Војводина у процесу придруживања Србије ЕУ“, који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Кључне теме дискусије су предузетништво, запошљавање, социјална политика и финансије.
Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин је изнео став да би учешће већег броја релевантних чинилаца, тачније институција, са свих нивоа власти, значајно позитивно утицао на припрему за поглавља 19 и 20, као и за читав преговарачки процес.
,,На данашњем скупу се сагледавају чињенице и ставови на који начин би АП Војводина могла да да свој допринос, како би преговарачка позиција била што снажнија и квалитетнија, да би се што пре ова преговарачка поглавља отворила. Надамо се да ће уз помоћ искустава осталих учесника и усвојених предлога, преговарачка позиција бити ојачана, али и апелујемо да се у припрему преговора значајније укључи што већи број чинилаца“, истакао је Васин и додао да је неопходно укључити Покрајинску владу у све фазе преговора, јер као администрација која представља значајне републичке ресурсе завређује место у преговорима, као представник региона који је имплементирао европске вредности.
Мирослав Васин је учесницима истакао појединости Програма побољшања привреде, предузетништва и занатства, који је Покрајинска влада усвојила 2012. године, а који подразумева значајне мере у погледу унапређења иновативног сектора, предузетништва, стандардизације и сертификације, зелене економије и кластеризације. Поред тога, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова спроводи подстицајне мере усмерене претежно на микро, мала и средња предузећа, као и ка цивилном сектору.
,,Потребе за усклађивањем са европским стандардима су велике, односно, постоји велик интерес да се ти стандарди достигну. У оквиру преговарања и досадашњих разговора у поглављу 32, које подразумева финансијски надзор, Војводина није била укључена, али би убудуће могла много да пружи у погледу преговарања и достизања стандарда. Сходно самом циљу поглавља 32, биће потребно време за достизање стандарда, као и воља, напор, учење, измене норми, да би се достигао жељени циљ“, истакао је покрајински секретар Зоран Радоман.
Директор Центра за регионализам Александар Попов истакао је да је данашњи скуп, као део ширег пројекта, уједно и део серије округлих столова, тачније пети од укупно седам планираних. Он је навео да је неопходно у оквиру разговора на округлим столовима артикулисати интересе Војводине који би били пренети преговарачком тиму и тако представљали део преговарачког процеса. Идеја је да овакви скупови изроде организовану јединицу, попут конвента или форума невладиних организација Војводине, која би имала за циљ да секторски разматра питања од интереса за покрајину у погледу процеса евроинтеграција, након чега би били оформљени ставови цивилног друштва, како би се активности усмериле ка покрајинским органима, преговарачком тиму и широј јавности.
Сврха пројекта је да кроз уводну конференцију, која је одржана 25. септембра у Новом Саду, и серију округлих столова, помогне укупни процес придруживања Србије Европској унији, као и да афирмише и конкретније позиционира улогу Војводине у процесу европских интеграција, помогне ефективном јачању капацитета покрајинске администрације, као и унапређењу свести грађана о карактеру права и обавеза које произлазе из процеса приступања ЕУ.
Учесници округлог стола су били и стручњаци из поменутих области, представници научних, струковних, невладиних и других институција и организација, покрајинске администрације, као и представници медија.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs