Вести


Велика заинтересованост кинеских покрајина Цеђанг и Ђангсу за интензивирање сарадње са Војводином

Нови Сад , 11. октобар 2017.
-A A +AВелика заинтересованост кинеских покрајина Цеђанг и Ђангсу за интензивирање сарадње са Војводином.

Нови Сад , 11. октобар 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је протекле недеље у посети НР Кини, са представницима асоцијација кинеских привредника у Републици Србији и АП Војводини и Асоцијације грађана града Лишуи Покрајине Џеђанг у Републици Србији, где су уприличени сусрети са представницима јавног, приватног и цивилног сектора Покрајине Џеђанг, њених градова Ханџоу, Нингбо и Лишуи са округом Јинјун, као и Покрајине Ђангсу и града Нантонг, као и засебне кинеску покрајине - града Шангај.

Потпредседник Ђоковић се приликом посете граду Ханџоу, главном граду Покрајине Џеђанг, састао са вицегувернерком Покрајине Џеђанг, Лијанг Лиминг и директорима одсека за привреду, туризам, спољне послове и међународну сарадњу, међусобно се упознавши са особеностима покрајина Џеђанг и Војводина, а разговарали су и о потенцијалима Војводине за инвестиције привредника ове кинеске покрајине.

У току боравка у НР Кини, Ђоковић се састао и са градоначелницом Јинјун округа, града Лишуи, Покрајине Џеђанг, Јибо Ли, градоначелником града Лишуи, Џу Ченом и генералним секретаром Комунистичке партије у Покрајини Џеђанг, Ли Веинингом. Организован је и сусрет са руководством централног градског дистрикта, Чонгчуан дистрикт града Нантонг, које представља старо градско језгро.

У граду Нингбо је разговарао са директором слободне зоне, односно директором Бироа за трговинску сарадњу Административног комитета слободне зоне, утврдивши да је сама лука Нингбо геостратешки и политички веома значајна за Кину, јер је сматрају почетном тачком модерног ,,Пута свиле“, што је и сам некада представљао, тако да се скоро читав спољнотрговински промет Србије и Кине обавља преко ове луке. Потпредседник је овом приликом обишао и Центар за трговину и велепродају увезених роба - ICTM, који управља ланем од 40 малопродајних центара у НР Кини и који координира сајамске манифестације и сталне изложбене павиљоне шеснаест земаља централне и источне Европе, за које је формирана стална поставка у оквиру јединственог павиљона са централном позицијом у Центру.

Такође, у граду Ханџоу посетио је Департман за трговину Покрајине Џеђанг, и састао са представницима Центра за промоцију међународних инвестиција Покрајине Џеђанг, као и са секретаром партије Федерације повратника прекоморских Кинеза Покрајине Џеђанг, Чен Гуоронгом.

У погледу образовних установа Ђоковић је посетио Универзитет Покрајине Џеђанг за пољопривреду и шумарство у граду Ханџоу где се састао са ректором проф. др Јибин Јинг. Овај Универзитет броји шеснаест факултета са око 30.000 студената, а значајно је да је побратимљен са Универзитетом у Новом Саду и носилац је пројекта Конфуцијевог института на Филозофском факултету. Овом приликом су се разменила искуства, као и информације о могућностима продубљивања сарадње са Пољопривредним факултетом у Новом Саду, са којим се већ разматра и реализује неколико конкретних пројеката. Поред тога, Ђоковић је био почасни гост и Школе за учење страних језика Лиан ду дистрикта Лиан ду ове покрајине, једне од највећих приватних образовних установа.

У току посете, реализован је и састанак потпредседника Ђоковића са потпредседником Кинеске политичке консултативне народне конференције комитета града Нантонг, Ма Ксиао Пингом, чији се резултати огледају у обостраној спремности да се пружи подршка за проширење сарадње две покрајине, почевши од градског нивоа.

Приликом сусрета са званичницима две кинеске покрајине, потпредседник Ђоковић их је упознао са географским, демографским и привредним појединостима АП Војводине, и био учесник и почасни гост неколико међународних конференција, које су окупиле неколико хиљада људи, превасходно из дипломатско-конзуларних представништава широм света.

Потпредседник Ђоковић је упознат са чињеницом да 5.500 Кинеза живи и ради на територији Републике Србије, од чега је 4.500 држављана кинеске Покрајине Џеђанг, док је од тог броја чак 4.000 из града Лишуи. Покрајина Џеђанг је формално трећа најразвијенија покрајина у НР Кини, са 56 милиона становника и 800 милијарди долара бруто друштвеног производа, а незванично јесте и најперспективнија кинеска покрајина, док је Покрајина Ђангсу једна од водећих у економском развоју и једна је од три најразвијеније покрајине у Кини, поред покрајина Гуангдонг и Џеђанг.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs