Вести


Влада Војводине поуздан партнер за иницијативе студената

Нови Сад , 01. април 2014.
-A A +AВлада Војводине поуздан партнер за иницијативе студената.

Нови Сад , 01. април 2014. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић разговарали су данас са представницима Студентског парламента и студентских организација Универзитета у Новом Саду о актуелним питањима и захтевима који се намећу у њиховом раду.

Разговору су присуствовали проф. др Мирослав Весковић и проф. др Радован Пејановић, ректор и проректор Универзитета у Новом Саду.

Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић истакао је да студентска популација у покрајинској Влади има поузданог партнера у циљу унапређивања услова студирања, афирмације студената и побољшања квалитета образовања као једног од основних предуслова за напредак целокупног друштва.

„Покрајина као оснивач Универзитета поносна је што се број студената Универзитета повећава, истовремено и на квалитет и ниво знања који студенти показују, као и на ниво резултата професора који се исказује кроз индексе цитираности, кроз чланство у различитим организацијама и на сва достигнућа која Универзитет поседује“.

Студенткиња проректор Универзитета у Новом Саду Кристина Праштало је у присуству својих колега истакла да су Студентски парламент и Савез студената задовољни односом Владе Војводине према студентским иницијативама, које су увек наилазиле на позитивну подршку. Истакла је одговорност коју званични представници свих студената са Универзитета имају, с обзиром да је УНС други универзитет по величини у Србији. Представивши начин на који функционише Студентски парламент, његови члнови указали су да ово тело тенутно броји 32 члана. Председник Александар Кобиларов указао је и на значајну чињеницу да је ово једини универзитетски парламент који има представнике особа са инвалидитетом и представнике Рома.

Представници студентских организација реализовали су бројне трибине и пројекте са циљем унапређивања положаја студената у нашој покрајини, а оно што је председника Пајтића посебно занимало јесте положај студената са инвалидитетом. Како су студенти истакли, пројекат Факултет техничких наука који покрајина подржава намењен особама са инвалидитетом има значајне ефекте, како техничке, у смислу да је пружена могућност веће приступачности особама са инвалидитетом, тако и у смислу докумената и званичних правила за једнака права која се гарантују овим студентима. Тренутно на Универзитету у Новом Саду студира око 140 студената са инвалидитетом, а њихов број у складу са условима који им се нуде из године у годину расте.

На састанку су размењена мишљења о унапређивању аспекта физичког васпитања, које према мишљењу данашњих саговорника треба да постане део редовних активности на Универзитету.

Потпредседник Владе Војводине и ресорни секретар проф. др Драгослав Петровић нагласио значај обавезе коју покрајине као оснивач има када је реч о бризи за Универзитет, који чине представници Новог Сада, али и Сомбора, Суботице и Зрењанина. Проф. др Петровић позвао је студенте да конкуришу за средства на актуелном конкурсу ресорног секретаријата, који је намењен управо за пројекте студената и чија је укупна вредност милион динара.Такође, потпредседник Владе Војводине истакао је да Секретаријат финансира боравак у иностранству 25 студената са Универзитета, а реч је о студентском усавршавању, док ће у оквиру релаизације програма Кампус Европа бити директно подржано око 12 студената УНС. У оквиру ових активности, студентске организације треба да сарађују, према мишљењу домаћина, у погледу критеријума који треба да буду опредељујући за представнике који ће користити овакве могућност.

Позитиван однос Владе Војводине, огледа се и кроз реализацију програма стажирања студената у покрајинским органима који постоји као пракса већ низ година. Потпредседник Владе Војводине истакао је и да је Влада Војводине протеклих дана издвојила и четири и по милиона динара за побољшање исхране студената у покрајини, што ће званично бити реализовано од 1. маја.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs