Вести


Влада Војводине суфинансира боравак студената у иностранству

Нови Сад , 29. април 2013.
-A A +AВлада Војводине суфинансира боравак студената у иностранству .

Нови Сад , 29. април 2013. .

Нови Сад, 29. април 2013. године - Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић потписао је са студентима и деканима факултета Новосадског универзитета уговоре о суфинансирању студијског боравка студената у иностранству у оквиру пројекта "Цампус Еуропае". "Ради се о наставку подршке Покрајинске владе Новосадском универзитету на пројекту који негујемо већ десетак година, а односи се на успостављање што интензивније сарадње између наших високообразовних и научних институција са таквим институцијама широм Европе. Влади Војводине, као оснивачу, представља част што је Новосадски универзитет једини представник Србије у овом пројекту", рекао је проф. др Петровић.

Међународни пројекат размене студената "Цампус Еуропае" одвија се у оквиру мреже коју чине 19 универзитета из 16 европских земаља. Према речима потпредседника Петровића, до сада је чак 96 студената провело годину дана на угледним универзитетима широм Европе, у оквиру пројекта који, с једне стране негује да се уз првом семестру научи језик средине где се студира, а са друге стране да се положени испити бодују и признају, у складу са Болоњском декларацијом, на матичном факултету. Чак 56 оваквих студијских боравака финансирала је Влада Војводине. Не мање значајан - а говори и о реномеу Универзитета у Новом Саду - представља податак да су 43 студента са различитих европских универзитета боравили по годину дана у нашој Покрајини.
Ове године Влада Војводине финансира једногодишњи боравак на факултетима у различитим европским земљама за 10 студената са Природно-математичког, Медицинског, Правног и Филозофског факултета. То су студенти који су до сада постигли изузетан успех током досадашњег студирања, што је и био један од услова за добијање стипендије."Од почетка, за реализацију овог пројекта, Влада Војводине је издвојила 21,76 милиона динара. Ове године издвојено је готово четири милиона динара. Убеђени смо да је то инвестирање у будућност онога на чему Покрајинска влада посебно инсистира - а то је отварање наших граница, комуникације и мобилност", рекао је проф. Петровић, подсетивши да су и друге активности Владе Војводине у овој области усмерене у том правцу. "Имамо чак 176 пројеката које институције са територије Покрајине најдиректније реализују са више од 110 институција у 44, пре свега, европске земље, што има изванредан значај за размену искустава и знања и успостављање директних контаката за даљу сарадњу за будуће наступе према европским фондацијама, али и за наступе на другим тржиштима."Ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Мирослав Весковић је рекао да је "Цампус Еуропае" први пројекат међународне размене студената, који је од самог почетка финансијски помагала Покрајинска влада. „Поред квалитетног образовања нашег Универзитета, поносни смо и на наш кампус, који је, кроз овај пројекат, део кампуса широм Европе", рекао је Весковић. У име студената, на стипендијама се захвалила студентикиња Медицинског факултета Јелена Зорић.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs