Вести


Владимир Батез обишао учеснике радионице у склопу европског пројекта за активне девојчице у спорту

Нови Сад , 17. јун 2019.
-A A +AВладимир Батез обишао учеснике радионице у склопу европског пројекта за активне девојчице у спорту.

Нови Сад , 17. јун 2019. .

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, обишао је данас у Бањи Јунаковић, у Апатину, радионицу за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке, у склопу пројекта „Подршка спорту и физичкој активности девојчица – Активне девојчице“, који се спроводи у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Радионица je намењена наставницима физичког васпитања из основних школа, тренерима локалних спортских клубова и другим спортским стручњацима, који раде са девојчицама основношколског узраста.

Секретар Батез је подсетио да је реч о циклусу едукација, у оквиру овог прекограничног пројекта, који је отпочео радионицом у Сентешу, почетком јуна.

„Реч је о пројекту који се реализује већ годину дана, у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, где је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, први пут од свог оснивања, водећи партнер. Ресорни секретаријат овај пројекат реализује заједно са Фондом „Европски послови“ АП Војводине и пројектним партнерима из Мађарске, Општином Сентеш и Сквош клубом „Тиса“ из Сегедина,“ подсетио је Батез и додао да је овај пројекат подржало укупно шест војвођанских општина. Учешће су узели Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац, Врбас и Мали Иђош.

Он је указао на значај овог пројекта, који је ресорни секретаријат покренуо с намером се што више девојчица, узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности, које се одржавају у њиховим основним школама. Како је Батез навео, подаци с терена говоре да у основним школама ниво физичке и спортских активности код ученица и са узрастом опада. Стога је то био мотив да се приступи писању оваквог пројекта у ЕУ формату.

Секретар Батез је указао да је идеја ових стручних скупова, који обухватају бројне активности, усмеравање ка унапређивању вештина и компетенција спортских стручњака за рад са девојчицама узраста од 7 до 15 година. Главно питање на које ови стручни скупови треба да понуде одговор, које ће данас бити тема и радионице у Апатину, јесте како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу и како их задржати у спорту. Током радионице биће презентована истраживања, које је урадио Факултет за спорт Универзитета „Унион-Никола Тесла“ из Београда, спроведених у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Врбасу, које ће најближе илустровати мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама ових општина.

Покрајински секретар за спорт и омладину најавио је да ће пројекат „Активне девојчице“ у периоду од 1. до 5. јула угостити девојчице из Србије у Сентешу, где ће се одржати летњи спортски камп. Девојчице из Мађарске ће узвратити посету учешћем на кампу у Ади који ће се одржати у периоду од 12. до 15. августа. Током четири дана кампа промовисаће се различите спортске активности међу девојчицама уз радионице о здравом начину живота. Последње недеље септембра у Новом Саду ће бити обележена Европска недеља спорта, као што су то прошле године учинили партнери из Мађарске.

Након Апатина, где ће едуковање спортских стручњака трајати 17. и 18. јуна, домаћин наредне едукације у склопу овог пројекта биће Врбас, 9. и 10. септембра.

Пројекат „Подршка спортским и физичким активностима девојчица - Активне девојчице“ суфинансира Европска унија кроз Interreg IPA Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет за реализацију пројекта износи 210.865,04 евра.

У оквиру пројекта „Активне девојчице“ крајем маја шест војвођанских основних школа опремљено је новом спортском опремом и реквизитима за одржавање часова физичког васпитања.

Покрајински секретар је рекао да ће се ова опрема користити на јавним демо - часовима на различитим локацијама које ће се одржати током децембра када ће девојчице из Чоке, Оџака, Врбаса, Апатина, Малог Иђоша и Новог Кнежевца бити у могућности да се опробају у различитим спортовима, као што су гимнастика и лопташки спортови. Такође, наставници физичког васпитања и локални спортски тренери који су прошли едукације у оквиру пројекта ће своје нове вештине и знања опробати на демо- часовима.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs