Вести


Владимир Галић са делегацијом Европске зелене странке у Скупштини АП Војводине

Нови Сад , 21. септембар 2016.
-A A +AВладимир Галић са делегацијом Европске зелене странке у Скупштини АП Војводине.

Нови Сад , 21. септембар 2016. .

Одбор је примио делегацију Европске зелене странке коју је предводио представник те партије из Финске, Oras Tynkkynen.

Делегација која се налази у неформалној посети Републици Србији, изразила је жељу да се упозна са радом ресорног скупштинског Одбора у циљу размене искустава и успостављања заједничке сарадње у области заштите животне средине.

У срдачном и отвореном разговору, чланице и чланови Одбора упознли су госта из Финске са актуелним стањем, проблемима и потребама у поменутој области, као и са перспективама и идејама у циљу побољшања актуелног стања и приближавања стандардима Европске уније, посебно у погледу усклађивања законске регулативе и обезбеђивања подршке и помоћи. Такође, договорен је и наставак сарадње у наредном периоду.

У делегацији Зелених су били и мр Горан Чабради, председник Зелене странке из Србије и Весна Тамаш, чланица Савета за европске интеграције и међународну сарадњу те партије. Седници је присуствовао и Владимир Галић, члан Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине.

Отварајући седницу, председница Одбора Бранислава Јефтић, изразила је задовољство и захвалила се делегацији Европске зелене странке на посети и на интересовању за рад Одбора, као и на пруженој подршци.

„Ниво заштите животне средине ни у Србији, ни у Војводини није задовољавајући. Због тога смо ми као Одбор од самог почетка свог рада одлучни у намери да посветимо већу пажњу решавању актуелних питања у области заштите животне средине, посебно у Војводини. У том погледу, ваше мишљење и размена искустава су нам драгоцени у даљем раду. Ако свако од нас предузме барем мало иницијативе, сигурна сам да можемо много више урадити на решавању актуелних проблема“, оценила је Бранислава Јефтић.

Ресорни покрајински секретар Владимир Галић сложио се са оценом да стање у области заштите животне средине није најбоље и да су зато подршка и сви добронамерни савети добродошли. Имајући у виду све проблеме и захтеве са којима се суочавамо ми смо решени да истрајемо у намери да побољшамо ситуацију. Због тога ценимо саваку подршку посебно када добијамо нова сазнања и стичемо нове партнере у овој струци и када стварамо услове за обезбеђивање нових извора финансирања“, казао је између осталог секретар Галић.

Чланице и чланови Одбора интересовали су се у разговору са godtima, за примену европских модела у решавању проблема загађивања животне средине, као и за могућности пружање финансијске подршке нашој земљи кроз заједничке пројекте или из расположивих европских фондова, са акцентом на решавање проблема загађености вода. У том контексту, на седници је наглашено да би требало искористити добре односе и постојећу сарадњу са регијом Баден Виртембег из Немачке. Даље, предочене су штетне последице настале бомбардовањем бивше СРЈ и покренуто је питање наставка раније започетих разговора око пружања помоћи из Програма за заштиту животне средине Уједињених нација, који се бави овом проблематиком. Представљене су активности у области производње зелене енергије у Војводини и Србији са циљем даљег развоја и сарадње са европским партнерима, као и друга питања од значаја за очување заштите животне средине и коришћење обновљивих извора енергије.

Oras Tynkkynen. jе подсетио да питање заштите животне средине има посебан значај у Европској унији, јер је оно једно од кључних и приоритетних питања када је у питању постојање Европске уније. Он је нагласио да у Европи постоји велики број посланика који је како у својим матичним државама тако и у европским институцијама спреман да се заложи за подизање свести и решавање питања из области заштите животне средине. Он се у име европске организације Зелене партије захвалио Одбору и ресорном покрајинском секретару на конструктивном разговору, изнетим утисцима, предлозима и искуствима и рекао да ће о томе информисати своје колеге у циљу предузимања даљих активности.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs