Вести


Водеће организације за заштиту природе позивају на одговорно коришћење пестицида у природи

Нови Сад , 07. април 2015.
-A A +AВодеће организације за заштиту природе позивају на одговорно коришћење пестицида у природи.

Нови Сад , 07. април 2015. .

Светски фонд за природу (WWF) покренуо је кампању за одговорно коришћење пестицида у природи под називом „Чујте и не трујте! Орао пао“, која ће бити реализована уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе, Заводом за заштиту природе Србије, Друштвом за заштиту птица Србије и Јавним предузећем „Војводинашуме“ , рекли су, на данашњој конференцији за медије у Покрајинској влади, др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам градитељство и заштиту животне средине, Соња Бађура из WWF програма у Србији и Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе.

Повод за ову акцију су све чешћа угинућа строго заштићених животиња, као последица тровања пестицидима. Жртве нису само „непожељне“ животиње, већ у великој мери и угрожене и ретке врсте, попут орла белорепана, али и домаће животиње.

Покрајински секретар др Слободан Пузовић истакао је значај кампање на подизању свести, пре свега пољопривредних произвођача, али и свих грађана, о одговорном коришћењу пестицида, па и минералних ђубрива. Имајући у виду да је више од 80 одсто територије Војводине пољопривредно земљиште са свега седам процената пошумљености, као и наступајуће негативне климатске промене које утичу на животну средину, без оваквих акција, како је рекао Пузовић, не можемо смањити загађење животне средине, нагласивши да неадекватна употреба пестицида може довести, не само до тровања ретких врста животиња, већ и до загађења вода и земљишта.
„Морамо се на све начине борити да наше животно окружење и биодиверзит сачувамо, не само због ретких и угрожених врста животиња, већ и због нас самих, јер се ту производи храна која заврши на нашим трпезама“, рекао је секретар Пузовић.

Соња Бађура је објаснила да је циљ кампање да се спречи тровање пестицидом строго заштићених врста. Она ће обухватити трибине у општинама о одговорном коришћењу пестицида, интерактивни час биологије за ученике основних школа посвећен заштити орла белорепана. Активиран је и телефон за пријављивање случајева угинућа дивљих животиња. Наиме, резултати мониторинга Светског фонда за природу из 2014. године, на подручју специјалног резервата природе Горње Подунавље, регистровали су 22 гнездећа пара строго заштићеног орла белорепана. Исте године, у околини овог подручја пронађено је 11 мртвих птица, осам је угинуло од тровања пестицидом који садржи карбофуран. Иначе, на територији Србије регистровано је око 120 гнездећих парова орла белорепана.

Соња Бађура се посебно осврнула на потребу заштите влажних станишта дуж Дунава, која брзо нестају, а важна су не само за угрожене врсте, већ и за друге животиње и биљке, али и за људе јер пружају важне услуге еко-система. После делте Дунава, Горње Подунавље код нас, Копачки рит у Хрватској и потез Драва-Дунав у Мађарској називају се европским Амазоном.

Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе је рекао да је највећи број тровање био код орлова белорепана и зато су постали симбол борбе за одговорну употребу пестицида. Навео је податак да је прошле године, у западној Бачкој, отровано 10 посто популације ових птица. „У року од неколико недеља изгубили смо 10 одсто од укупне популације врсте за чији смо се опстанак неколико деценија борили“, рекао је Туцаков и додао да се и даље користе и неки забрањени пестициди.

Од јуна прошле године, карбофуран је забрањен, и зато је поред подизања свести о правилној употреби дозвољених пастицида, потребно да надлежни органи примене закон и казне све који га крше коришћењем недозвољених препарата, изнето је на данашњој прес конференцији, уз напомену да заштита природе то заслужује, уз податак да, према нашем законима, штета која настане тровањем једног орла белорепана износи 400.000 динара.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs