Вести


Војводина добар пример привредног развоја

Нови Сад , 02. октобар 2014.
-A A +AВојводина добар пример привредног развоја.

Нови Сад , 02. октобар 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски учествовао је данас на немачко-српском стручном скупу "Пут Републике Србије у Европску унију". Овај сусрет који је организовала Фондација Hanns Seidel, окупио је српске и немачке званичнике, представнике из области политике, економије и науке.

Овом приликом Бугарски је истакао позитивна искуства у сарадњи Војводине са немачким инвеститорима:

- Сарадња са немачким инвеститорима нам је донела око 800 милиона евра прихода у Војводину, и отворено је око 8000 радних места - рекао је Бугарски издвајајући примере Bosch и Drekselmajerа и додао да је, од укупних инвестиција које су се слиле у Србију, 45 одсто пласирано у Војводини. У току последњих неколико година у сарадњи са страним инвеститорима је обезбеђено 70.000 нових радних места и 7 милијарди евра прихода.

-Битно је да имамо заједничку политичку културу и зрелост да надограђујемо наш однос, а за то су битна два предуслова: технички капацитет и институционални, тј. финансијски оквир. Сматрам да је Србија у стању то да испуни - истакао је Бугарски.

Представљајући АП Војводину на скупу, покрајински секретар је рекао да Војводина чини Европу у малом са 26 националних заједница које су увек успевале да живе у хармонији и миру, те истакао да је у покрајинској администрацији у службеној употреби заступљено и 6 језика . Покрајински секретар Бугарски истакао је да је Војводина локомотива која води Србију у ЕУ.

Први приоритет према његовим речима јесте изградња структура институција за добро функционисање привреде, која има велики потенцијал за будућност.

Током дискусије учесници су се сагласили да је Војводина узор за напредак привредног развоја и да треба да представља пример Србији.

Данашња конференција је одржана са циљем да се допринесе учвршћивању немачко-српске сарадње у европским оквирима.
Скупу су присуствовали и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм и представници немачког парламента, као и министарства Републике Србије.


Извор: Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs