Вести


Војводина и Фрули Венеција чулија потписале уговор о сарадњи

, 17. децембар 2012.
-A A +AВојводина и Фрули Венеција чулија потписале уговор о сарадњи.

, 17. децембар 2012. .

Удине, 17. децембар 2012. године - Аутономна покрајина Војводина и италијанска регија Фриули Венеција чулија потписале су данас у Удинама уговор о програму децентрализоване сарадње за период од наредних годину дана. Уговор о сарадњи између две покрајине посвећен је заједничким активностима две владе за 2013. годину и обухвата области енергетике, културе, малих и средњих предузећа и социјалне и здравствене заштите. Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски рекао је након потписивања уговора да сарадња са италијанском регијом постоји већ десет година и она је више пута до сада била верификована. -С тим у вези данас смо потписали нови споразум чија је оквирна вредност 220.000 евра-рекао је Бугарски и додао је да је предвиђено да шест заједничких пројеката из четири различите области сарадње буду реализовани на тлу Војводине у наредних годину дана. -Уговор је нека врста пилот пројекта и односи се на области енергетике, малих и средњих предузећа, културе и социјалне политике, а данас је договорено да приступимо и изради заједничке стратегије сарадње две регије од 2014. до 2020. године- рекао је Бугарски и истакао да је на састанку било речи и о ранијем договору две регије да се одржи заједничка седница две владе, што ће се према речима Бранислава Бугарског догодити у првом кварталу 2013. године. Директор за међународне односе регије Фриули Венеција чулија Лућано Поцеко (Луциано Позеко) рекао је да је сарадња са Војводином за ту регију веома важна јер се десет година уназад показала као јако добар партнер у кога се може имати поверења. - Данашње потписивање уговора о сарадњи је у ствари покушај да нађемо нове видове сарадње у будућности и да обе регије добију могућност да се економски развијају- рекао је Поцеко и изразио наду да ће кроз сарадњу у ове четири области то бити могуће. Уговором је предвиђено да се у области енергетике реализују пројекти помоћи италијанских стручњака на изради локалних енергетских планова и увођења биомасе као енергента за даљинско грејање, као и пројекат подршке локалним заједницама у јачању енергетске ефикасности. Уговор предвиђа и сарадњу на размени искустава и знања у пројекту „Сирмиум - град царева и царски град" и заједничко креирање базе података о малим и средњим предузећима у Војводини. Пројекат „Сервиси у локалној заједници за особе с менталним поремећајима" подразумева помоћ италијанске регије у процесу реформи три велике психијатријске болнице у Војводини, јер Фриули Венеција чулија има једну од најразвијенијих служби за ментално здравље у Европи.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs