Вести


Војводина се придружила мрежи за заштиту подручја у савском сливу

Нови Сад , 01. јун 2015.
-A A +AВојводина се придружила мрежи за заштиту подручја у савском сливу.

Нови Сад , 01. јун 2015. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, потписао је данас Декларацију мреже заштићених подручја у савском сливу - Sava Parks, чиме се и покрајина Војводина придружује активностима осталих потписника на очувању природе дуж реке Саве, од њеног изворишта у словеначким Алпима, све до њеног ушћа у Дунав код Београда.

Овај документ се потписује у оквиру иницијативе европске фондације EuroNatur и у сарадњи са Јавном установом Парк природе „Лоњско поље“ и Хрватским друштвом за заштиту птица и природе, као део пројекта „Јачање заштите реке Саве и њених поплавних површина, са циљем да се очува биолошка разноврсност у заштићеним подручјима дуж реке Саве.“

Декларацију су до сада потписале бројне институције које су укључене у заштиту природе, а од представника из Србије Јавно предузеће „Војводинашуме“ (СРП „Обедска бара“), Покрет горана Сремска Митровица (СРП „Засавица“) и Покрајински завод за заштиту природе.

„Потписивањем овог документа преузима се одговорност за одрживи развој Посавине, омогућава прекогранична сарадња и привлачење средстава из европских фондова“, казао је др Слободан Пузовић.

Секретар Пузовић је прецизирао да ће се кроз рад мреже и партнера укључених у програм, обезбедити заштита слива реке Саве, као и очување јединствене природне, културне и духовне баштине у сливу те реке.

„Циљ нам је да кроз организовање заштићених подручја у долини реке Саве обезбедимо квалитетну заштиту и одрживи развој локaлних самоуправа, али и да кроз управљање заштићеним подручјима обезбедимо и очување природних плавних зона - одбрану од поплава, како то раде западне земље“, навео је секретар Пузовић и додао да се кроз очување долине реке Саве и њених основних природних ресурса обезбеђује и квалитетна одбрана од негативних утицаја климатских промена.

Горан Гугић, портпарол SavaParks мреже, подсетио је да су неки од партнера декларацију потписали 2. фебруара 2015. године у Загребу, на Међународни дан водених станишта.

„Река Сава и њене притоке заслужују посебан статус у размишљању и планирању. Кроз ланац заштићених подручја од извора реке Саве до ушћа, желимо да на ову реку гледамо као на целовит речни екосастав, и да покушамо да очувамо његов интегритет“, казао је Горан Гугић и додао да је специфичност заштићених подручја у савском сливу, то што заштита природе није нешто што ограничава, већ је нешто што може да функционише као мотор развоја, посебно руралних подручја.

Тереза Шилер (Theresa Schiller), испред фондације EuroNatur изјавила је представницима медија да је овде реч о заједничкој акцији, односно подухвату држава које се налазе у сливу реке Саве. Зато ће ове земље, које везује река Сава, и људи који у њима живе имати највише користи.

Поред покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, декларацију су потписали и представници Туристичке организације општине Рума, Јавне установе за управљање заштићеним природним вредностима Вуковарско-сремске жупаније из Винковаца, Владе Републике Српске и Националног парка „Триглав“ Богомил Брезник.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs