Вести


Војводини одобрено пет ИПА пројеката

Нови Сад , 06. март 2017.
-A A +AВојводини одобрено пет ИПА пројеката .

Нови Сад , 06. март 2017. .

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локану самоуправу Огњен Бјелић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић саопштили су на данашњој конференцији за новинаре у Покрајинској влади да је, у оквиру Стратешког позива INTERREG-IPA Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, у вредности од преко 28 милиона евра, Војводини одобрено свих пет поднетих великих, стратешких пројеката.

Како је истакнуто, реализација ових пројеката третира три приоритета, и то: унапређење прекограничног управљања водама и система управљања ризиком, смањивање уских грла у прекограничном саобраћају и стимулисање сарадње у области туризма и културне баштине.

„Путем Стратешког позива за прикупљање предлога пројеката у оквиру Interreg-IPA прекогранична сарадња Мађарска-Србија, ми смо аплицирали са пет пројеката и након формалне и квалитативне процене Заједничког надзорног одбора, свих пет пројеката је одобрено. Укупна ИПА донација за обе земље износи преко 24 милиона евра, што уз 15 одсто учешћа износи преко 28.400.000 евра“, рекао је секретар Бјелић и додао да од тога око 14 милиона евра је за Мађарску, а преко 10 милиона евра ИПА донације иде Србији.

Према његовим речима, за пројекат „Снабдевање водом и развој водне инфраструктуре у граничним сливним подручјима“ укупно је одобрено преко 5.900.000 евра, плус 15 посто учешћа, потом за пројекат „Комплексно унапређивање водопривредних подручја канала Баја–Бездан“ одобрено је преко 7 милион евра, уз 15 посто учешћа, затим за пројекат железнице на деоници Суботица-Баја преко три милиона евра уз 15 посто учешћа, затим за пројекат „Развој прекограничног пута Кибекхаза (ХУ) – Рабе (СРБ)“, преко 4,5 милиона евра уз 15 посто учешћа и, за пројекат „Разнобојна сарадња“ из области туризма и културне баштине, преко три милиона евра ИПА подршке.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, говорећи о пројекту железнице на деоници Суботица-Баја, за коју ће бити израђена пројектно-техничка документација, истакао је да је ово основ за изградњу железничког правца за пругу Суботица-Чикерија-Бачалмаш-Баја, где је водећи партнер Покрајински секретаријат на чијем је челу, а партнер из Мађарске Еврорегионална агенција за развој ДКМТ.

„Вишеструка је важност овог пројекат, од повезивања две луке, до растерећења путне, друмске мреже, има и еколошки значај, поред економске компоненте“, рекао је секретар Грбић и додао да се може очекивати да ова документација буде припремљена у наредна два месеца.

О значају одобреног пројекта из области водопривреде, в.д. директора ЈВП "Воде Војводине" Славко Врнџић истакао је да су на пројекту „Комплексно унапређивање водопривредних подручја канала Баја–Бездан“ главне активности усмерене на реконструкцију и санацију преводнице Бездан и уставе Шебешфок, те да је овај пројекат, у вредности од преко 7 милиона евра ИПА донације, плус 15 посто сопственог учешћа, од огромног значаја за хидросистем, као и за пловидбу, ревитализацију пловних путева, затим и за одбрану од поплава, али и да, како је рекао Врнџић,пројекат носи у себи једнак значај за туризам и културну баштину.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs