Вести


Вук Радојевић боравио у радној посети општини Шид

Нови Сад , 27. јун 2017.
-A A +AВук Радојевић боравио у радној посети општини Шид.

Нови Сад , 27. јун 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић борaвио је данас у радној посети општини Шид, у оквиру које је обишао фабрику уља "Викториа оил", мост на каналу Шаркудин на локалном путу Моровић - Вишњићево и завршне радове на водоводној мрежи у Соту.

Вук Радојевић је приликом обиласка индустрије за прераду уљарица „Викториа оил“ у Шиду, честитао директору Срђану Попову и менаџменту, као и свим запосленима на признању, које је ових дана уље „Искон“ добило у Бриселу од Међународног института за укус и квалитет.

„Овај производ препознат је и на европском нивоу и треба да будемо поносни што имамо прилику и као обични потрошачи на тржишту Србије да у понуди имамо и једно овако висококвалитетно јестиво уље“, изјавио је Вук Радојевић.

Према његовим речима представницима медија, сврха овог обиласка јесте била и да се види ниво припремљености „Викториа оила“ за предстојећу пољопривредну сезону, јер је већ у току кампања уљане репице, а чекају нас и сунцокрет и соја.

„Важно је напоменути и кооперантски однос који „Викториа оил“ има са пољопривредним произвођачима, што је од огромног значаја за целокупни примарни пољопривредни сектор“, рекао је Радојевић и нагласио да су овакве компаније од изузетног значаја за стабилност на тржишту пољопривредних производа.

Радојевић је похвалио и добру сарадњу ове фабрике, која запошљава око 250 људи , са шидском локалном самоуправом, јер као друштвено одговорна компанија учествује у многим активностима које се у општини Шид реализују у разлуичитим областима.

Директор Срђан Попов је рекао да се у овој фабрици годишње преради 320 хиљада тона уљарица, као и да се већи део производа извози, па чак и у Кину.

У наставку посете, заједно са председником Општине, Предрагом Вуковићем, представницима локалне самоуправе и директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем, Вук Радојевић обишао је радове у општини Шид које је делом финансирала Покрајина.

У изјави новинарима, Радојевић је истакао да је мост на каналу Шаракудин, који због своје недовољне ширине и позиције, на кривини локалног пута на улазу у насеље Вишњићево, представља црну тачку на том локалном путу са тешким последицама по животе људи, захтевао хитну реконструкцију. Ресорни секретаријат је, како је рекао Радојевић, дао сагласност ЈП „Воде Војводине“ у чијој је надлежности овај објекат да из годишњег програма пословања овог предузећа определе средства из буџетског фонда, који обезбеђује ресорни секретаријат, уз постигнуте уштеде у висини укупне вредности од 4,5 милиона динара. На овај начин је омогућено проширење моста са неких четири метара на шест и по метара, што је значајно за становнике Вишњићева и Моровића, али и све оне који користе овај пут. Радојевић је изразио задовољство што су заједничким окупљањем око овог пројекта пронађена средства и превазиђен један важан порблем који је десетине година мучио мештане шидске општине.

„Пример реализације изградње водоводне мреже у Соту, такође на најбољи начин осликава идеју и основну визију Покрајинске владе, а то је окупљања око пројеката. Било је основно да у 21. веку решимо питање снабдевања водом овог становништва, а реч је о елементарним стварима о којима нико није бринуо у претходном дужем временском периоду“, изјавио је Радојевић. Како је навео, ресорни секретаријат и Управа за капитална улагања су заједно издвојили по педесет одсто средстава неопходних за реализацију овог пројекта, чија је пројектована вредност најпре износила 36 милиона динара без ПДВ-а, те да је у поступку јавне набавке изабран најбољи понуђач са укупном вредношћу уговора са око 16,6 милиона динара без ПДВ-а, што говори о остваривању значајне уштеде, а очекивања су да до 1. септембра буде омогућен прикључак свима који то буду желели у Соту.

Радојевић је подсетио да су заједничким средствима општина Шид и ресорни секретаријат у 2017. за уређење индустријске зоне у овој општини издвојили 36 милиона динара за уређење некатегорисаних атарских путева и отресишта и за уређење каналске мреже у функцији одводњавања. Такође, Радојевић је изнео и податак да су пољопривредници општине Шид у протеклих годину дана рада нове Покрајинске владе, остварили субвенције у виду бесповратних средстава у висини од преко 60 милиона динара, а што је највише искоришћено за подизање противградних мрежа. Како је Радојевић навео, у овом случају може се констатовати постојећа проактивна улога општине Шид с једне старне, и подршка Покрајинске владе и Секретаријата с друге стране.

Средином јула месеца требало би да почну и радови на изградњи приступне саобраћајнице индустријској зони у шидској општини. Приступна саобраћајница путног појаса радне зоне бр. 8 у Адашевцима биће успостављена паралелно са постојећим државним путем. Реч је о вредности од 16,5 милиона динара које општина Шид обезбедила по конкурсу код Управе за капитална улагања, за пројекат побољшања пословне и инвестиционе климе, рекао је директор Управе ѕа капитална улагања Недељко Ковачевић.

Председник општине Шид Предраг Вуковић је истакао је да је реч о пројектима од виталног значаја за шидска насеља Вишњићево и Сот. Посебну захвалност је изразио Покрајинској влади , која улаже у шидску општину, што није био случај дуго уназад, као и за средства додељена у оквиру капиталних улагања, како би била решена елементарна животна питања у овим насељима.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs