Вести


Вук Радојевић: Желимо да допринесемо јачању задружног покрета и осигурању усева

Нови Сад , 23. фебруар 2018.
-A A +AВук Радојевић: Желимо да допринесемо јачању задружног покрета и осигурању усева.

Нови Сад , 23. фебруар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић обратио се данас пољопривредним произвођачима у Привредној комори Војводине на скупу, који је био посвећен унапређивању пољопривреде у нашој покрајини, у организацији Задружног савеза Војводине и осигуравајуће компаније ДДОР из Новог Сада.

Радојевић је истакао важност подизања свести о томе да осигурање сопствене производње није трошак, већ улагање у сигурност производње и да уз удруживање доприноси смањивању ризика у пословању.

„Свакако да је 2017. година обележена промовисањем задружног сектора, пре свега у Војводини. Намера је била да задруге буду препознате као могући корисници подстицајних средстава из покрајинског буџета. Циљ је био да допринесемо јачању задружног покрета“, истакао је Радојевић уз уверење да само на овај начин мали и средњи произвођачи могу да сачувају своје интересе на тржишту.

Радојевић је навео да Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство кроз своје аграрне мере - конкурсне линије - издваја значајна финансијска средства, у циљу умањења утицаја неповољних временских прилика на пољопривредну производњу у Војводини. Подсетио је да никада нису била издвојена већа средства у системе за наводњавања него што је то био случај у 2017. години - преко 470 милиона динара. По први пут је био препознат и значај финансирања АНТИФРОСТ система. У циљу превазажења неповољних временских прилика Секретаријат је издвојио средства и за суфинасирање противградних ракета, заједно са локалним самоуправама и сa том мером ће се наставити у овој години.

Он је истакао да ће ресорни секретаријат у 2018. наставити са свим мерама из 2017. године, уважавајући критеријуме и ограничења које са собом носи ИПАРД. Подсети је да је за наводањавање је у овој години планирано око 300 милиона динара. Прошле године потписано је 929 уговора и опредељено 848 милиона динара, чиме је обезбеђено наводањавање на око пет и по хиљада хектара.

Радојевића је указао и да ће стратешки интерес бити опремање регионалих система за наводњавање, па је тако лане започето 11 таквих пројеката преко Абу Даби фонда који би ове године требало да се заврше. Радојевић је подсетио да је паралелно с овим пројектима већ је урађено 13 нових пројеката за другу фазу, а за трећу фазу регионалних система наводњавања, у припреми је још нових 14 пројеката.

„ Ове активности указују на чврсто опредељење Покрајинске владе да се умањи утицај екстремних суша и могуће штете на територији АП Војводине“, поручио је Радојевић и навео да је то био приоритет Покрајинске владе, као и да је реч о једном процесу који има континуитет и обухватити чак 38 пројеката кроз ове три фазе. Овакав приступ, како је рекао треба да обезбеди довод воде на око 120.000 хектара. Оно што је важно, јесте да ће Секретаријат препознати оне пољопривреднике који су наслоњени на ове регионалне системе за наводњавањеу жељи да они буду у пуној функцији.

Поред наведених улагања, овогодишњи конкурси Секретаријата биће фокусирани на интензивну пољопривредну производњу, пластенике,противградне мреже, антифрост системе,опремање хладњача и мини прерађивачке погоне.Посебан акценат биће стављен на младе произвођаче до 40 година кроз СТАРТ АП програм за шта је планирано двоструко више финансијских средстава у односу на прошлу годину. Улагање у прераду грожђа и винираство, такође ће бити настављено чиме ће се допринети подизању квалитета вина у Војводини. Радојевић је прве конкурсе најавио већ за март месец, одмах по завршетку усаглашавања ресорног министарства и ИПАРД програма.

Учесници овог сусрета били су и представници Развојног фонда АП Војводине, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Гаранцијског фонда АП Војводине и компаније НИС.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs