Вести


Вук Радојевић: За две године у развој пчеларства уложили смо око 90 милиона динара

Нови Сад , 14. март 2019.
-A A +AВук Радојевић: За две године у развој пчеларства уложили смо око 90 милиона динара.

Нови Сад , 14. март 2019. .

У оквиру кампање „Месеца заштите пчела“, данас је у Скупштини АП Војводине одржан други округли сто о заштити пчела, у организацији Савеза пчеларских организација ПСОС и Националне алијансе за локални економски развој НАЛЕД, под слоганом „Чувањем пчела чувамо себе“.

Циљ кампање је да се прикупе идеје и предлози за очување пчела, тако да ће током марта сви који се баве пчеларством, пољопривредом или заштитом животне средине моћи да се укључе у јавно-приватни дијалог и понуде решења.

Учеснике скупа у Новом Саду, који је окупио пчеларе, пољопривреднике, стручњаке из области заштите биља и заштите животне средине, представнике ресорних институција, поздравио је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић који је говорио о подстицајима за развој пчеларства у АП Војводини.

Он је указао на чињеницу да пчеларство бележи значајну тенденцију раста на територији наше покрајине, те да је Покрајински секретаријат за пољопривреду, у протекле две и по године, издвојио пет пута више финансијских средстава за подршку даљем развоју пчеларства у односу на ранији период.

„Ресорни секретаријат је за ове две и по године, заједно са пчеларима из Војводине, у пчеларство уложио око 90 милиона динара и потписано је близу 300 уговора. На овај начин доприносимо развоју пчеларства“, истакао је Радојевић, указујући да је мед извозна шанса Србије, те навео податак да је само у прошлој години из наше земље извезено око 2.700 тона меда, у вредности 12,5 милиона долара, у земље широм Европске уније.

Он је указао да радује чињеница да имамо референтне асоцијације и савезе, како на републичком, тако и на покрајинском нивоу, које су посвећене развоју пчеларства.

Др Радојевић је посебно указао и на тежњу Секретаријата да помогне у сарадњи између пољопривредника и пчелара јер је, према његовим речима, неопходно да комуникација коју остварују буде на вишем нивоу, како би заједнички заштитили и очували домаћи фонд пчела.

Он је указао и на чињеницу да је Рачи у току изградња погона за прикупљање и пласман меда, што говори о томе да је и на државном нивоу препозната потреба за додатном подршком развоју пчеларства. На овај начин, прикупљаће се мед пчелара са територије целе Србије за извоз. Узгајивачи пчела, како је истакао Радојевић, имаће могућност да свој мед пласирају на тржиште без посредника.

Оно што брине, према Радојевићевим речима, јесте опадање броја пчела у последњих неколико година, а разлози су многобројни попут разних болести, као и неадекватне или неодговорне употребе хемијских препарата. Он је указао да је од општег друштвеног интереса да се кроз заједничку сарадњу подигне свест у области заштите пчела, што је у интересу развоја пољопривреде.

Др Радојевић је овом приликом позвао пчеларе да конкуришу за средства која су им намењена, и најавио да ће нове конкурсне линије за ову област бити објављене већ за неколико дана.

Кампања "Месец заштите пчела" део је четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој USAID, а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, чији су се представници данас такође говорили о важности очувања пчела, те изазовима са којима је пчеларство у нашој земљи суочено.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs