Вести


Вук Радојевић: Иновација и дигитализација су темељи конкурентније и одрживе пољопривреде Србије и Војводине

Нови Сад , 01. март 2019.
-A A +AВук Радојевић: Иновација и дигитализација су темељи конкурентније и одрживе пољопривреде Србије и Војводине.

Нови Сад , 01. март 2019. .

„Пoљопривреда свакако мора да буде заснована на знању, и на примени иновационих технологија утемељених на научним истраживањима, дигитализацији, односно прецизној пољоприврди“. Ово је истакао покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић на данашњем отварању конференција о технолошким иновацијама у пољопривреди „Agri-Tech Future“, која је одржана у Привредној комори Војводине.

Радојевић је рекао да су иновација и дигитализација темељи конкурентније и одрживе пољопривреде Србије и Војводине.

Аграрни сектор, сматра Радојевић, мора бити технолошки напреднији, савременији, модернизованији и усклађен са европским трендовима у производњи хране, који свакако подразумева увођење информационих технологија. Тако наши пољопривредници, али и агропривреда у целини, може постићи још боље резултате и допринети бољем привредном расту Републике Србије.

Радојевић је указао да Европска унија, у оквиру заједничке европске политике, ставља акценат на научна истраживања и дигиталну трансформацију, као базне основе за развој пољопривреде и руралних подручја. Такође, ЕУ значајан фокус ставља и на генерацијску обнову пољопривреде. Он је истакао да је Секретаријат препознао значај улагања у ове сегменте, и од 2017. године заједнички са ресорним министарством спроводи меру директне финансијске подршке пољопривредницима млађим од 40 година, те да је реч је о бесповратним средствима до 90 одсто у односу на вредност инвестиције.

Према његовим речима, ова мера дала је резултате јер се све више младих људи укључује и започиње свој агро-бизнис, што је посебно значајно, јер млади треба да буду генератори будућег развоја пољопривредне производње и они ће на најбољи начин имплементирати информационе технологије.

Он је нагласио да ће Секретаријат и даље бити посебно посвећен препознавању младих, те да се и у овој години наставља старт-ап програм, као и подршка интензивној пољопривредној производњи.

Радојевић је скренуо пажњу и на Институт БиоСенс, за који истиче да је „бисер у Европи“ а не само на националном нивоу, и са којим Секретаријат реализује заједничке пројекте. Циљ је развијање нових дигиталних платформи, али и унапређења рада ресорног секретаријата за који Радојевић истиче да прати савремене токове, јер мора бити бољи сервис пољопривредним произвођачима.

Радојевић подсећа да је плод те сарадње и отварање Центра дигиталне пољопривреде Србије, и пуштање у рад дигиталне платформе АгроСенс 2017. године, која има близу 11.000 корисника, и предствља значајан корак у правцу увођења иновативних решења заснованих на информационим технологијама. Истовремене, пуштене су у рад и нове платформе, а у 2018. отворена прва дигитална фарма у Криваји код Бачке Тополе. Реч је о референтном пројекту, која примењује најсавременије сензоре, дронове, метео станице и сателитске снимске стваља у функцију практичне пољопривредне производње. Ова фарма током отворених дана, стоји на располагању свим пољопривредним прозвођачима како би се упознали са новим достигнућима.

Радојевић је и овога пута позвао пољопривредне произвођаче да конкуришу за финансијска средства, која им је Секретаријат наменио како би били савремено опремљени и конкурентнији на тржишту.

„Нови Сад се данас налази на европској мапи препознат као један од главних центара за примену најновијих технологија и дигитализације у пољопривреди, док су српски инжињери познати и цењени у свету, поготово они који се баве апликативним начином примене у конкрентим индустријама“, рекао је министар за иновације и технолошки разавој Србије Ненад Поповић, приликом отварања конференције о технолошким иновацијама у пољопривреди, коју су органзовале компаније „Color Media Communications“ у сарадњи са Привредном комором Војводине.

Поповић је истакао да се у Новом Саду гради најмодернији научно-технолошки парк, који ће постати главни центар, не само за развој старт апова, већ и за долазак великих светских компанија , који ће са домаћим компанијама учествовати у научно - истраживачким достигнућима.

Министар за иновације и технолошки развој Поповић је подвукао је да наша земља може и мора да буде једна од лидера у дигитализацији европске пољопривреде. Он је истакао да је Влада Србије снажно опредељена у томе, сматрајући да је то једини начин за трансформацију развоја индустрије, а пре свега пољопривреде.

Поповић је додао да се, према последњим статистичким подацима, предвиђа да ће вредност глобалног тржишта паметне пољопривреде у периоду од 2017. до 2022. године порасти са мање од 10 на скоро 24 милијарде долара, а то је раст од скоро 140 процената.

Циљ конференције о технолошким иновацијама у пољопривреди „Agri-Tech Future“ је едукација и мотивација младих људи, који се баве пољопривредом или тек планирају да уђу у производњу, на који начин могу да дођу до корисних информација и уз помоћ најсавременијих ИТ метода унапреде своје пословање.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs