Вести


Вук Радојевић обишао радове на санацији леве обале Дунава код Вајске

Нови Сад , 18. октобар 2018.
-A A +AВук Радојевић обишао радове на санацији леве обале Дунава код Вајске.

Нови Сад , 18. октобар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, обишао је данас радове на санацији леве обале Дунава, у зони црпне станице „Лабудњача“ код Вајске, и том приликом подсетио да је Покрајинска влада, ребалансом буџета у марту, определила значајна средства за улагања у водопривредни систем Војводине.

„Овде се ради о инвестицији вредној око 160 милиона динара за извођење радова у дужини од 500 метара, који ће омогућити да се обала Дунава заштити од ерозије. На тај начин биће санирана ова критична тачка и онемогућени продор насипа, као и угрожавање више насељених места која се налазе у позадини, а то су Бач, Вајска, Бођани, Младеново,Плавна, Каравуково и Дероње. С друге стране, на овај начин спречава се могуће угрожавање великих пољопривредних површина, које би могло настати услед, евентуалног, изливања Дунава на овој локацији која је специфична јер се налази у израженој конкавној кривини“, рекао је др Радојевић.

Он је нагласио да се стабилизацијом обале обезбеђује и заштита објекта црпне станице и постиже сигурност насипа прве одбрамбене линије, код насеља Вајска у општини Бач.

Др Радојевић је навео да овакве инвестиције најбоље доприносе стабилности водопривредног система у нашој покрајини. Он је истакао да је ово само један од конкретних потеза Покрајинске владе у том правцу, који поред значајних улагања у системе за наводњавање и текућег редовно одржавање, представљају наш приоритет .

Секретар Радојевић је подсетио да су осим за ову инвестицију, одобрена значајна средства и за санацију још једне критичне тачке на реци Сави, на потезу Гомолаве, где су радови већ започети и за коју је Покрајинска влада издвојила око 240 милиона динара.

Он је нагласио да се на овај начин осим пољопривредног земљишта и водопривредних објеката, од евентуалног изливања Дунава, штите и сви грађани ових насељених места, као и комунална и саобраћајна инфраструктура, гасна и електрична мрежа, уз уверење да ће се наставити са овим улагањима, у складу са приоритетима које нам делегира ЈП „Воде Војводине“.

Обиласку радова на санацији леве обале Дунава код Вајске присуствовао је и директор ЈП „Вода Војводине“ Славко Врнџић. Он је рекао да је овде реч о локалитету који је јединствен пример ерозивног деловања реке Дунав, и објаснио да одбрамбена линија која постоји у дужини од 25,9 км од Богојева до Вајске може потенцијално да, са црпном станицом „Лабудњача“, изазове велике проблеме у случају изливања Дунава. Он је рекао да се ради на једном класичном ојачању овог дела обале , чиме се обезбеђује додатна стабилност. Како је навео, сада се изводе радови у дужини 500 метара, а у блиској будућности следи ојачање наставка одбрамбеног насипа код Вајске.

Завршетак радова, који у великој мери зависи и од водостаја Дунава, планиран је за половину децембра ове године.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs