Вести


Вук Радојевић обратио се учесницима овогодишњег салона вина и гастрономије на Копаонику

Копаоник , 02. март 2018.
-A A +AВук Радојевић обратио се учесницима овогодишњег салона вина и гастрономије на Копаонику.

Копаоник , 02. март 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић обратио се данас учесницима Winterfest SKY & Wine (Салон вина и гастрономије) на Копаонику, истичући да овакви скупови дају значајан допринос промовисању и даљем развоју производње вина и хране, а тиме и туристичкиих потенцијала у АП Војводини и Републици Србији.

Радојевић је истакао и значајну чињеницу да фестивал Winterfest има преко 1000 посетилаца, те да из године у годину, на једном месту, успе да окупи домаће произвођаче вина и хране, излагаче, те истручњаке из области гастрономије, енологије , сомелијерства.

Он је рекао да се ради о садржајној приредби, јер су програмом фестивала осим стручних панела, предвиђене и едукативне радионице о домаћим производима, храни и пићу.

„Промоција домаће производње, хране и вина са ознаком географског порекла је нешто чему тежи свака држава, јер доприноси њиховој већој препознатљивости и брендирању на тржишту", истакао је ресорни секретар..

Када је реч о подстицајним мерама Покрајинског секретаријата за пољопривреду , водопривреду и шумарство, ресорни секретар је навео да постоје конкурсне линије које између осталог имају за циљ унапређење квалитета пољопривредних производа, сертификовање и добијање ознаке географског порекла. Напоменуо је и да Секретаријат додељује и финансијска средства за одржавање традиционалних манифестација чиме конкретно учествује у промоцији АП Војводине, као гастрономске и винске регије и на тај начин доприноси њеној препознатљивости на европској и светској мапи.

"Задовољство је видети на оваквим манифестацијама произвођаче-излагаче који су користили бесповратну финансијску подршку од стране Секретаријата и за своје производе нашли пут до крајњих потрошача", рекао је Радојевић.

Ресорни секретар је подсетио присутне и да је по први пут у 2017. години финансирана прерада грожђа у вино и воћа у ракију, те да су за унапређење развоја виноградарства и винарства на територији АП Војводине издвојена значајна средстваи за 2018 годину . Додао је да је за опремање лабораторије за испитивање квалитета вина у оквиру Пољопривредног факултета у Новом Саду из буџетских резерви АП Војводине издвојено око 17 милиона динара, те да ће на основу резултата анализе, винари сада боље да контролишу и управљају процесом производње вина и побољшају његов квалитет.

Радојевић је на крају указао да све државе раде на подизању свести својих потрошача да се купују домаћи производи и да се тим поводим одржавају скупови улокалним срединама, те подвукао да у том смислу морамо бити још ангажованији.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs