Вести


Вук Радојевић отворио Госпојински „Пољофест“ у Новом Бечеју

Нови Сад , 25. август 2017.
-A A +AВук Радојевић отворио Госпојински „Пољофест“ у Новом Бечеју.

Нови Сад , 25. август 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, који је данас отворио 5. „Пољофест“ у Новом Бечеју и учествовао на стручном панелу о актуелним мерама и стратегији развоја пољопривреде у Војводини и Србији, изјавио је да је та манифестација, због битних садржаја који промовишу пољопривреду и развој села, као и због прегалаштва и ентузијазма организатора, превазишла интерес локалне самоуправе и стекла регионални карактер.

Према његовим речима, због значаја које имају за припаднике локалне заједнице, Покрајински секретаријат за пољопривреду кроз своје мере пружа подршку локалним самоуправама и удружењима грађана у организацији традиционалних манифестација. За ту намену је у овој години издвојено чак три пута више финансијских средстава у односу на 2016. годину. Због богатог садржаја, разноврсног програма и великог броја посетилаца, за организацију „Пољофеста“ опредељено је око 600 хиљада динара, двоструко више него претходне године.

Осврнувши се на сушу и отежане услове за пољопривредне произвођаче, Радојевић је истакао да аграрни буџет Војводине финансијски никада није био значајнији и додао да ће ребалансом покрајинског буџета из јуна и предстојећим на седници Скупштине Војводине 31. августа, бити у покрајинском буџету нових 300 милиона динара намењених за пољопривреду и водопривреду, за припрему пројектно-техничке документације за реализацију нових хидро-система за наводњавање.

„У овој Покрајинској влади, за само годину дана, успели смо да комплетирамо документацију за 11 регионалних хидро-система за наводњавање, обезбедимо неопходна средства од републичке Владе и Абу Даби фонда за развој. Ти пројекти, чија вредност износи близу 1,5 милијарди динара, у фази су реализације и обезбедиће, заједно са инвестицијама „Вода Војводине“, наводњавање око 25 хиљада хектара. Са додатним финансијским средствима хоћемо да урадимо нове пројекте, конкуришемо са њима код Абу Даби фoнда за развој и омогућимо, по проценама, нових 15 хиљада хектара под системима за наводњавање“, изјавио је Вук Радојевић.

Покрајински секретар за пољопривреду осврнуо се и на актуелну ситуацију у вези са изменама Закона о пољопривредном земљишту и оценио да је интенција тих измена да се заштите домаћи пољопривредни произвођачи и онемогући потпуна либерализација тржишта пољопривредним земљиштем.

Након свечаног отварања „Пољофеста“ говорили су у име организатора Матија Ковач који је у будућности најавио међународни карактер ове пољопривредне смотре, председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић. Након отварања, одржана је панел дискусија посвећена актуелном моменту и будућности српског аграра у којој су учествовали покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, директор Управе за аграрна плаћања Жарко Радат, секретар Задружног савеза Војводине Јелена Несторов, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, директор Развојног фонда Војводине Горан Савић и Зоран Сефкеринац из асоцијације пољопривредника „Банатски паори“.

Како се могло чути од организатора, „Пољофест“ је организован у намери да се пољопривреда учини примарном граном развоја у општини Нови Бечеј и зато је осмишљен разноврстан програм: сусрет пољопривредника и стручњака на панелу, смотра механизације, учешће предузећа које је укључила Привредна комора Војводине, Дан сточара, односно изложба крупне и ситне стоке и живине, радионица за предшколце „Биобашта“ , изложба речних пловила и риболовне опреме и различита такмичења.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs