Вести


Вук Радојевић отворио Салон вина Војводине у Београду

Нови Сад , 16. новембар 2018.
-A A +AВук Радојевић отворио Салон вина Војводине у Београду.

Нови Сад , 16. новембар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је вечерас други по реду Салон вина Војводине, који се, уз богат програм, одржава у савамалском простору Share Square у Београду.

Ресорни секретар је у обраћању званицама, стручњацима и познаваоцима вина, истакао задовољство због одржавања ове манифестације, која по други пут, на најбољи начин промовише вина Војводине, и која је због свог значаја стекла заједничку подршку и разумевање покрајинских секретаријата: за пољопривреду и привреду.

“Први салон вина прошле године имао је 14 излагача, док се ове године овде представља 25 винара.Очигледно да је ово успешан модел за представљање вина из Војводине у Београду, а што винари најбоље препознају и показују кроз своје учешће”, указао је Радојевић отварајући ову манифестацију.

Осврнувши се на раст винске индустрије и експанзију виноградарства у Војводини, ресорни секретар је навео да Војводина има 150 регистованих винарија, и око пет хиљада хектара винограда, од којих је готово половина у Срему.Он је подсетио и да је Покрајинска влада, по први пут, од прошле године покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине, које финансијски подржавају виноградаре кроз субвенције за виноградарску производњу. Оно што је најзначајније, уложило се у најсавременију опрему за производњу вина, како би она постала што ефикаснија и конкурентнија како на домаћем, тако и међународном тржишту.

Поред тога заједнички је уложино милион евра у винарије Војводине, и како је још Радојевић рекао за прошлу и ову годину потписано је и 44 уговора са исто толико винарија. Како је навео, изузетно значајан вид подршке у оквиру стартап програма, пружен је младим пољопривредницима за започињање њиховог агробизниса.

Радојевић је истако да ће се оваква подршка Секретаријата наставити, и подсетио и на најсавременији вински анализатор у вредности од 17 милиона динара, који је Покрајина купила и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња учини јефтинијом и побољша квалитет домаћих вина.

Радојевић је навео и значај доприноса, који треба да буде усмерен на брендирање винских регија, у чему војвођански произвођачи могу рачунати на стручну подршку ресорних секретаријата.Честитајући домаћинима на успешној манифестацији, пожелео да она прерасте у традиционалну и допринесе да ниво винске културе у Србији из године у годину расте.

У оквиру Салона, који је организовало Удружења винара Војводине, 25 винарија из покрајине представило је своја вина београдској публици.

Гости су могли да пробају фаворите из актуелних берби, као и нова вина војвођанских винарија, које су у оквиру овогодишњег Салона приредиле премијеру својих нових производа.У склопу манифестације, одржане су и радионице о белим и црвеним винима Фрушке горе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs