Вести


Вук Радојевић отворио туристичко – привредну манифестацију „Гастро-Срем“ у Старој Пазови

Нови Сад , 30. август 2019.
-A A +AВук Радојевић отворио туристичко – привредну манифестацију „Гастро-Срем“ у Старој Пазови .

Нови Сад , 30. август 2019. .

Покрајински секретар за пољопривреду , водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, отворио је четврту по реду манифестацију „Гастро-Срем" у Старој Пазови која је окупила преко 70 излагача из свих крајева Србије и том приликом указао на значај одржавања манифестације у циљу представљања свих гастрономских потенцијала Срема .Ресорни Секретар упутио је честитке домаћинима, за успешну организацију овогодишњег "Гастро-Срема".

„Ова манифестација је добар начин промовисања традиционалних производа који имају свој мирис и укус и нешто што карактерише Срем и нашу земљу и драго ми је што имамо прилику и да видимо и да пробамо аутохтоне и аутентичне производе са којима се поносимо, и који треба да буду и на понос наших произвођача, који на тај начин заправо остварују додату вредност, јер поред бављења примарном производњом, они кроз финализацију производног процеса долазе до одређеног економског бенефита", нагласио је Вук Радојевић.

Подсетио је на то да ресорни Секретаријат у оквиру аграрних мера подржава и одржавање традиционалних манифестација у Војводини, кроз наменску конкурсну линију, указавши да је за три године Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство подржао преко 500 различитих манифестација широм Војводине. Како наводи циљ је био да свако село, сваки крај и сваки регион, том подстицајном подршком, на најбољи могући начин испромовише своју традицију, обичаје и културу и представи себе ширем аудиторијуму .

Секретар Радојевић рекао је и то да су огромни помаци учињени у организацији манифестације „Гастро-Срем", што је резултат не само финансијске подршке Секретаријата већ и ентузијазма и енергије и посвећености организатора. Најавио је даљу подршку одржавању манифестација у Војводини, јер како истиче њихов ниво и квалитет, потврђује да су улагања у ту сврху оправдана.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевића, осврнуо се и на мере подстицајне подршке коју ресорни Секретаријат реализује са локалним самоуправама на територији АП Војводине у циљу развоја руралних средина. Међу апликантима је како наводи и општина Стара Пазова за коју каже да има активан приступ у аплицирању на бесповратна средства Секретаријата и спремну квалитетну пројектно–техничку документацију.

Ресорни секретар изјавио је да је за ове три године заједнички реализовано или је у фази реализације близу 140 милиона динара вредности тих пројеката. Када је реч о водоводној и канализационој мрежи, која треба да унапреди квалитет живота у сеоским срединама, Радојевић наводи да је кроз модел суфинансирања инвестирано за те намене преко 100 милион динара. Подсећа да је ове године потписано три пројекта за уређење водоводне и канализационе мреже у вредности око 60 милиона динара изразивши уверење да се на тај начин побољшавају услови живота у руралним срединама и омогућава останак младих у селима и започињање њихових агробизниса.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић рекао је и то да Секретаријат поред инвестиција у регистрована пољопривредна газдинства, посебно препознаје младе пољопривреднике, који могу да рачунају на подстицајну подршку кроз конкурсну линију за младе до 40 година, тзв. стартап програм и да остваре повраћај на инвестицију до 90 %. Напомиње да по другим конкурсним линијама, млади пољопривредници могу да остваре субвенцију до 70% а за неке аграрне мере и до 80% у односу на укупну инвестицију. Радојевић истиче да су улагања у младе пољопривреднике за које сматра да треба да буду носиоци развиоја пољопривреде и инвестиције у комуналну инфраструктуру, заправо један паралелан процес.

Председник општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић истакао је да је овогодишњи “Гастро-Срем" организационо напреднији, да има више излагача и посетилаца и да та манифестација прераста у једну од озбиљнијих приредби, на територији њихове локалне самоуправе. Радиновић се осврнуо и на сарадњу општине Стара Пазова са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство на пољу пројектних активности, за које изражава задовољство јер су као локална самоуправа учествовали на више конкурсних линија намењеним општинама кроз модел суфинансирања .


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs