Вести


Вук Радојевић отворио 31. Сланинијаду у Качареву

Нови Сад , 14. фебруар 2018.
-A A +AВук Радојевић отворио 31. Сланинијаду у Качареву.

Нови Сад , 14. фебруар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, данас је свечано отворио 31. по реду привредно-туристичку манифестацију „Фестивал сланине 1988 - сланинијада“ у Kачареву.
Секретар Радојевић je изразио задовољство, што се ова манифестација већ више од три деценије одржава са успехом и рекао да је она одавно превазишла локалне оквире, и постигла запажену препознатљивост међу љубитељима добре и укусне војвођанске хране у виду разноврсних месних деликатеса, у европским али и у светским оквирима.
Он је такође истакао да се до данас много тога променило у организовању саме манифестације у погледу увођења нових садржаја.
„То је резултирало тиме да се из године у годину повећавао број излагача и посетилаца. Постигнуто је да се на преко 3.000 метара квадратних затвореног и отвореног простора излажу месни производи, пре свега сланина произвођача из домаће радиности али и представника индустрије меса у Србији,” истакао је Радојевић. Он је рекао да не треба занемарити ни податак, да овај највећи Фестивал сланине у свету, овде у Kачареву, посети преко 100.000 људи.Навео је и то да је ове године своје производе изложило преко 250 излагача, док је прошле године ова манифестација бројила 150 излагача.
Упутивши похвале свима, који су кроз ову манифестацији давали и још увек дају значајан допринос на очувању гастрономске културе у Kачареву ,Граду Панчеву, Јужном банату АП Војводини,Републици Србији, ресорни секретар је подсетио присутне да у оквиру аграрних мера Покрајински секретаријат за пољопривреду , водопривреду и шумарство подстиче развој сточарске производње али и прерадних капацитета. Циљ је да се, уз постојеће државне субвенције и премије, односно националне мере подршке Министарства за пољопривреду намењених овој области аграра, још више и заједнички унапреди домаће сточарство .
Ресорни секретар је подсетио и на аграрне мере у сточарству: суфинансирање опремања сточарских фарми (где је опредељен три пута већи буџет у односу на прошлу годину), суфинансирање прераде млека и меса, суфинансирање у оквиру Годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма, те суфинансирање активности на унапређивању квалитета меса у АП Војводини у 2017.години.
Организаторима 31. Сланинијаде у Kачареву Радојрвић је упутио честитке на истрајности у очувању традиционалних вредности и баштине у Јужном Банату, са жељом да уз подршку буду још успешнији наредне године и да заштите географско порекло производа “Kачаревска сланина”.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs