Вести


Дводневна међународна конференција посвећена очувању историјских градова у Магистрату Сремских Карловаца

Нови Сад , 14. мај 2015.
-A A +AДводневна међународна конференција посвећена очувању историјских градова у Магистрату Сремских Карловаца.

Нови Сад , 14. мај 2015. .

Друга међународна конференција под називом „Очување и унапређење историјских градова“, отворена је данас у згради Магистрата у Сремским Карловцима. Конференција се одржава у организацији Општине Сремски Карловци и Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина, а у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, док је покровитељ Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

Овај међународни догађај су подржали и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, као и Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине. Тим поводом је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин отворио конференцију поруком да је веома значајно разматрање оваквих тема у Сремским Карловцима, у просторијама здања где су се одиграли неки од кључних догађаја из историје српског народа и грађана Војводине.

"Данас одајемо признање свима који су започели традицију да се у Сремским Карловцима разговара о историјским градовима као сегменту културног садржаја и значајног доприноса туризму, једној од привредних грана која бележи позитивну експанзију. Концепт конференције се бави расветљавањем прошлости као полазног основа за оно што се данас одиграва. Из прошлости говоримо о садашњости кроз анализу просторних и урбанистичких планова, како би историјски градови још више добили на заслуженом значају. Један од кључних аспеката конференције је и улога историјских градова у развојним плановима региона, што указује на важност онога што поседујемо и што су нам људи оставили у наслеђе“, рекао је Мирослав Васин и нагласио да је Секретаријат за привреду препознао значај и удео историјских градова у туристичкој понуди АП Војводине и Србије. Према његовим речима, Војводина као регион не поседује нити високе планине, нити море, велика језера, али поседујемо манастире на Фрушкој гори, локалитете попут Сремских Карловаца, Петроварадинске тврђаве, и слично, што је омогућило развијање туристичке понуде засноване на историјској и културној баштини. ,,Наслеђе нас обавезује да то што имамо очувамо, унапређујемо и одржавамо. Покрајинска влада је у том погледу преузела значајне обавезе, без обзира што саме надлежности не дају много основа за велика улагања", рекао је Васин.

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је истакао да су заједнички рад и заједнички напори свих актера јавног институционалног и културног живота једини начин да се културна баштина сачува, негује и одрживо користи.

"Кроз вођење Секретаријата за урбанизам, сагледао сам током времена чињеницу да је недовољно јасно ко је у домену одређених ингеренција задужен за очување историјских градова као целине, али и појединих објеката од посебног културног значаја, што се у најскоријем периоду мора решити, из разлога што су очувани објекти градитељства културна баштина од изузетног значаја за одрживи развој локалних самоуправа. У погледу заштите животне средине, неколико смо пута били у ситуацији да изнађемо начине како да санирамо и обновимо поједине културне објекте, заштићене као споменике културе, јер се налазе, или у границама, или у близини граница заштићеног подручја. На све могуће начине смо настојали да спасимо такве објекте, јер је веома важно природну и културну баштину посматрати као једну целину. Кроз очување баштине и њено одрживо коришћење може се помоћи локалном становништву да нађе интерес да исту чува“, навео је др Пузовић уз напомену да се ресорни секретаријат бави спровођењем просторно – планских докумената и реализацијом Регионалног просторног плана АП Војводине у пракси. Тиме се настоји пружити помоћ локалним самоуправама, удружењима грађана да културну и духовну баштину чувају и користе на одговарајући начин.

Поред учесника из Србије, на Конференцији учествују и стручњаци из Шведске, Италије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније. Теме које се обрађују у току данашње и сутрашње конференције су урбани развој и обнова са акцентом на условима заштите насеља, потом историјски град кроз планску и правну регулативу, концепти и модели заштите историјског града, те потенцијали историјских градова у развојним процесима.

За петак, 15. мај 2015. године, заказан је и округли сто, у оквиру конференције, на тему заштите културно-историјског наслеђа на локалном нивоу.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs