Вести


Делегација АПВ на студијском путовању у области Централних Апенина у Републици Италији

Нови Сад , 17. децембар 2012.
-A A +AДелегација АПВ на студијском путовању у области Централних Апенина у Републици Италији.

Нови Сад , 17. децембар 2012. .

  Нови Сад, 17. децембар 2012. године - Делегација АП Војводине у којој су били Славиша Грујић потпредеседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Зоран Вапа директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, проф. Павле Секеруш, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, мр Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске и др Даниела Королија Црквењаков, помоћница управнице Галерије Матице српске, посетила је област Централних Апенина у Италији.  Студијска посета која је трајала од 11. до 15. децембра, је прва активност произашла из Споразума о сарадњи који су потписали Министарство за економски развој Републике Италије - Департман за политике развоја и економске кохезије - Генерална дирекција за јединствену националну регионалну политику (Министеро делло Свилуппо Ецономицо (МИСЕ), Дипартименто пер ло Свилуппо е ла Цоесионе Ецономица (ДПС) Дирезионе Генерале пер ла Политица Регионале Унитариа Назионале (ДГПРУН)), Развојна агенција за област Централних Апенина која покрива четири италијанске регије Умбрију, Марку, Ређо Емилију и Тоскану (СИЛ Соггетто Интермедиарио Лоцале Аппеннино Централе Соц. Цонс. а р.л.), Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање Владе АП Војводине и Галерија Матице српске. Током студијског путовања одржани су бројни састанци и сусрети са представницима административно-управљачких, научних и стручних организација које су посвећене развоју, проучавању, заштити и промоцији културног наслеђа.

 У Министарству за економски развој Републике Италије - Департману за политике развоја и економске кохезије - Генералној дирекцији за јединствену националну регионалну политику, делегацију је примио директор Винћенцо Донато (Винцензо Донато) са сарадницима, а посета је настављена у Централном институту за конзервацију и рестаурацију књижно-архивских добара, где је делегацију из Војводине примила директорка института Марија Кристина Мисити (Мариа Цристина Мисити) и бројна група стручањака, научника и конзерватора. На овом састанку договорена је конкретна подршка института у проучавању и заштити српског наслеђа и усавршавању српских стручњака и узвратна предавања о српском наслеђу и доброј пракси његове заштите. Посета је настављена у области Централних Апенина сусретима са партнерима у Губиу, Перуђи и Урбину, где су се међусобно представиле српске и италијанске институције: Галерија Матице српске, Покрајински завод за заштиту споменика културе Војводине, Универзитет у Новом Саду, Музеј дијецезе у Губиу, Надлештво за културно наслеђе и Национална Галерија у Перуђи, Универзитет у Перуђи, Надлештво за културно наслеђе и Национална Галерија у Урбину и Универзитет у Урбину. Резултати посете и састанака са партнерима из области Централних Апенина су конкретизација договора о реализацији изложбе "Хуманизам и ренесанса у Централним Апенинима: паралеле у Војводини" које ће уз подршку других партнера, заједнички организовати Галерија Матице српске из Новог Сада и Музеј Дијецезе из Губиа, и узвратна изложба икона српских зографа из колекције Галерије Матице српске која ће бити постављена у Музеју дијецезе у Губиу. Затим је договорена размена дечијих едукативних програма и размена изложби између Галерије Матице српске и Националне галерије Умбрије из Перуђе,

 Споразум о сарадњи Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Перуђи, експертска предавања о међународној правној регулативи у области културног наслеђа проф Алесандре Ланћоти (Алессандра Ланциотти) са Универзитета у Перуђи, као и изложба фотографија о сакралним обичајима везаним за ускршње празнике у Губиу и у манастиру Ковиљ. Покрајински секретар за културу Славиша Грујић је са представницима регија Марке договорио рад на заједничким пројектима у европским оквирима Јадранске регије и на представљању мултикултуралних вредности и специфичности АП Војводине. Представници регије Марке су изразили изузетну спремност за сарадњу и понудили да се током наредног периода успостави и сарадња у размени искустава о моделима организовања институција у култури, и преноса искустава ове регије везаних за културне дистрикте. Уз серију конкретних резултата постигнутих током ове студијске посете делегације АПВ италијанској области централних Апенина, договорена је и узвратна посета италијанских партнера, која се очекује крајем јануара месеца 2013. године.  

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs