Вести


Делегација АП Војводине на Генералној скупштини АЕР презентовала одржавање Летње академије АЕР 2014 Војводини

Нови Сад , 28. мај 2014.
-A A +AДелегација АП Војводине на Генералној скупштини АЕР презентовала одржавање Летње академије АЕР 2014 Војводини.

Нови Сад , 28. мај 2014. .

АП Војводина ће од 17. до 23. августа бити домаћин традиционалне Летње академије Скупштине европских регија (АЕР), а у оквиру Генералне скупштине АЕР-а, која се одржава у Вроцлаву, делегација АП Војводине представила је и промовисала програм ове значајне манифестације.

Током седам дана трајања Академије, више од сто младих учесника и политичара из многобројних европских региона који су чланови АЕР, разговараће са стручњацима, представницима међународних институција, политичарима и другима на тему регионалне разноликости и социо-економског раста.

Потпредседница Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова, која је и председница Организационог одбора овогодишње Летње академије оценила је одржавање ове манифестације у Војводини као веома значајно, пре свега са становишта европске политике и политике АЕР-а, јер ће Војводина представити све своје потенцијале боље него што је за то до сад било прилике током заседања АЕР и радних тела ове организације. Потпредседница Томанова Маканова је на Генералној скупштини изабрана за члана Надзорног одбора АЕР-а.

Позивајући представнике европских региона да делегирају своје представнике и посете Војводину током одржавања Летње академије, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски представио је војвођанске специфичности и потенцијале.

Наглашавајући да је за Војводину велика част што ће бити у прилици да буде домаћин манифестације која заузима једно од приоритетних позиција у оквиру АЕР-ових годишњих програма, Бугарски је истакао да ће посетом Војводини учесници имати прилику да искусе лепоту различитости.

“Војводина, као традиционална мултиетничка, мултикултурална и вишејезична регија, с правом носи назив “Европа у малом”. У Војводини складно живе припадници 26 националности, у службеној употреби је 6 језика и биће нам велико задовољство да представнике европских региона упознамо са различитостима које чине наше богатство и оплемењују нашу посебност”, истакао је Бугарски. Он је нагласио да ће током трајања Летње академије учесници имати прилику да кроз велики број тематских седница, радионица и посета различитим деловима Војводине упознају њену културну, националну и језичку шароликост. Поред редовних предавања, програм Летње академије АЕР садржи и креативни део, као и обилазак војвођанских места, Ковачице, Сремских Карловаца, Дебељаче, Зрењанина и Суботице, где ће учесници моћи да виде конкретан пример заједничког мултикултуралног живота, упознају се са традициjом и обичајима наше покрајине.

Летња академија Скупштине европских регија организована је први пут 1996. године и од тада сваке године домаћин је други регион члан АЕР. За ову годину изабрана је АП Војводина, док ће се о следећем месту одржавања одлучити током ове године.

Све информације и пријавни формулари за заинтересоване могу се пронаћи на интернет страници www.vojvodina.gov.rs/aer.

На дводневном заседању Генералне скупштине европских регија, делегацију АП Војводине чине председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседници Ана Томанова Маканова, проф. др Бранислава Белић, Душан Јаковљев и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs