Вести


Делегација Заједничког вијећа опћина у Влади Војводине

Нови Сад , 28. фебруар 2013.
-A A +AДелегација Заједничког вијећа опћина у Влади Војводине.

Нови Сад , 28. фебруар 2013. .

Нови Сад, 27. фебруар 2013. - Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски разговарао је са представницима Заједничког вијећа опћина (ЗВО) из Републике Хрватске. Бугарски је изјавио да је конструктивна сарадња са том институцијом веома важна због очувања културног идентитета српске заједнице у Хрватској. Он је објаснио да је улога Владе Војводине изузетно битна јер може суседима да пружи пример слободе и права коју националне заједнице на територији Војводине уживају.У делегацији ЗВО, поред председника Драгана Црногорца, били су Ђорђе Ћурчић, заменик жупана Вуковарско-сријемске жупаније и Јован Јелић, заменик жупана Осјечко-барањске жупаније. Поред покрајинског секретара, сусрету су присуствовали Александар Радоњић, помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Весна Пиперски Туцаков, подсекретарка.


„Заједничко вијеће опћина је међународно призната институција која треба да сачува српску традицију на подручју Хрватске и да пружи људима подршку да се врате и остану на тим просторима. Досадашња сарадња са Владом АПВ од изузетне је важности, нарочито у области образовања, медија и очувања културног идентитета", рекао је председник ЗВО Драган Црногорац, објаснивши да су у школама у Вуковару наставни планови и програми уређени тако да обезбеђује комплетну наставу на српском језику, на ћириличном писму.„Веома је важно неговати језичку и националну различитост која постојина одређеној територији, па самим тим имати и што више језика и писама уупотреби. У Војводини имамо шест језика и то веома поштујемо јер за наспредставља богатство и очување кутурног идентитета. И у том смислу имате нашупуну подршку ради даље изградње мира и грађанског друштва. Ми у потпуностиподржавамо напоре Владе Републике Хрватске и председника Републике Хрватске науспостављању коришћења ћириличног писма у Вуковару", напоменуо јепокрајински секретар.  
Председник Црногорац се захвалио на досадашњој помоћи Владе АПВ, као институцији којој су увек могли да се обрате за помоћ у решавању проблема. Као један од примера, навео је образовање јер је доста младих долазило из Вуковара на студије у Нови Сад, што због квалитетног студијског програма, тако и због факултета који су по наставним областима блиски хрватским факултетима, као што су Пољопривредни, Педагошки, али и Правни и Медицински факултет. Важно је да млади имају подстицај да се враћају у свој завичај, јер се дипломе стечене овде изузетно вреднују и у Хрватској, истакао је председник ЗВО.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs