Вести


Делегација Покрајинске владе на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави

Нови Сад , 09. јул 2016.
-A A +AДелегација Покрајинске владе на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави.

Нови Сад , 09. јул 2016. .

Потпредседници Покрајинске владе Иван Ђоковић и Михаљ Њилаш и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествoвали су на 7. Европском самиту региона и градова у Братислави.
Европски самит регија и градова, који се организује сваке две године, окупља политичаре са свих нивоа власти у Европи. Током два дана представници власти на локалном, регионалном, националном и европском нивоу, као и стручњаци из разних области разговарали су о политикама које утичу на свакодневни живот и пословање у свим регионима Европе. Овакви скупови доприносе размени локалних искустава и њиховом инкорпорирању у политике и мере које ће обликовати европски економски и друштвени живот у будућности.
Самит, на којем се окупило око 700 особа из целе Европе, највећи је догађај који ће се одржати у Братислави за време словачког председавања Европском унијом у чијим фокусу ће бити инвестиције и боље прекогранично повезивање у циљу остваривања паметне, зелене и одрживе привреде и смањивања економских разлика између региона Европе.
Поред Комитета региона, у организацији овогодишњег самита учествују и Град Братислава и Братиславски Самоуправни регион са којим АП Војводина има потписан Споразум о сарадњи.
Учешће представника АП Војводине представља прилику за размену искустава и успостављање контаката са представницима других регија у Европи, а такође је значајно, јер је Словачка 1. јула преузела председавање Саветом Европске уније.
Комитет региона ће током самита усвојити Декларацију из Братиславе у којој се предлажу начини унапређивања и подстицања улагања у европске регионе и градове. Овом декларацијом ће се утврдити основе за дугорочнију стратегију Одбора за улагања чији је циљ, у склопу доприноса обликовању буџета и кохезионе политике ЕУ-а након 2020. године, поједностављивање коришћења фондова ЕУ-а и приватног финансирања.
Потпредседик Покрајинске владе Иван Ђоковић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић првог дана Самита сусрели су се са председником регионалне Скупштине региона Фрули Венеција Ђулија Франки Јакопом и потврдили обострану спремност за интензивнију сарадњу два региона.
Домаћин представницима АП Војводине био је амбасадор Републике Србије у Словачкој Њ.Е. Шани Дермаку, који је госте из Војводине упознао о активностима у току трајања Самита и изразио подршку у настојању Покрајинске владе да помогне словачку националну заједницу у Војводини.

Другог дана Самита делегација Покрајинске владе сусрела се са председником Регионалне Скупштине Ломбардије Рафаелом Катанеом и истакла значај међусобне сарадње у наредном периоду.

У разговору са председником Братиславског региона Павелом Фрешом наглашен је значај континуиране и интензивне сарадње два региона, која се огледа у размени искустава и будућих програмских планова.

На завршетку другог дана Самита, делегацију Покрајинске владе примио је председник Европског Комитета региона Марку Маркула, који је изразио задовољство због присуства делегације АП Војводине 7. Европском самиту региона и градова истакао спремност за будућу сарадњу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs