Вести


Делегација Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине учествовала на међународном скупу стручњака за гас у Опатији

Нови Сад , 12. мај 2015.
-A A +AДелегација Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине учествовала на међународном скупу стручњака за гас у Опатији.

Нови Сад , 12. мај 2015. .

Делегација Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, на челу са покрајинским секретаром мр Ненадом Станковићем, боравила је од 6. до 8. маја на 30. Међународном научно–стручном скупу стручњака за гас, који је одржан у организацији Хрватске стручног удружења за плин. Скуп је одржан у Опатији, у Републици Хрватској. У раду је учествовало око 500 реномираних стручњака и менаџера из око 200 предузећа, организација и институција из двадесетак земаља Европе и света.
Разматране су теме у вези са проблематиком дистрибуције гаса, техничким прописима и правилима за ефикасно коришћење природног гаса, улогом гасних електрана у енергетском систему, као и у вези са развојем гасне привреде уз смањење емисије угљен-диоксида и растом примене обновљивих енергија. Такође, било је речи и о примени „паметних“ информационих технологија у гасним и енергетским системима, као и о обезбеђивању сигурности у снабдевању природним гасом. Стручњаци су говорили и о могућности развоја гасне инфраструктуре, како у Републици Хрватској, тако и у региону Југоисточне Европе.
Делегација Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине узела је активно учешће у дискусији о снабдевању природним гасом у условима либерализације тржишта и проблемима са којима се сусрећу учесници на тржишту гаса, с обзиром на то да се и у нашој земљи спроводи либерализација тржишта, како електричне енергије, тако и природног гаса, у складу са законском регулативом.
Овом приликом успостављени су контакти са представницима Министарства индустрије, енергетике Републике Српске, Рударско- геолошко нафтним факултетом Универзитета у Загребу, Хрватском стручним удружењем за плин, као и са дистрибутерима гаса из Републике Хрватске и Републике Србије, представницима ИНА индустрија нафте д.д. Загреб, те са представницима произвођача опреме.
Према речима мр Ненада Станковића, успостављање сарадње са Министарством индустрије, енергетике и рударства Републике Српске било би од обостране користи, а након разговора са дистрибутерима гаса у којима је уочен проблем у вези са ценом природног гаса за јавно снабдевање, Секретаријат планира одржавање састанка и разговора у циљу разматрања и решавања овог проблема са представницима Министарства рударства и енергетике и Агенције за енергетику Републике Србије.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs