Вести


Добре припреме за нову грејну сезону, решава се и проблем топлане у Сенти

Нови Сад , 30. септембар 2016.
-A A +AДобре припреме за нову грејну сезону, решава се и проблем топлане у Сенти.

Нови Сад , 30. септембар 2016. .

Пре почетка сваке грејне сезоне Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај организује састанке са представницима енергетских субјеката из Војводине, што је, како је на првом од тих састанака одржаном данас оценио покрајински секретар Ненад Грбић, прилика да представници топлана и дистрибутери гаса изнесу своје проблеме и сугестије и да се избегну евентуалне тешкоће у дистрибуцији топлотне енергије крајњим корисницима.

Састанку су присуствовали и подсекретар Миливој Сувајџин и помоћник секретара Владимир Пребирачевић, као и представници топлана и предузећа за дистрибуцију природног гаса са територије АП Војводине, ПД „Електровојводина“, ПД „Панонске ТЕ-ТО“, НИС, ЈП „Србијагас“, Подземног складишта Банатски Двор, ПУ Војвођанске топлане, као и Покрајински заштитник грађана и представници Агенције за енергетику града Новог Сада.

Према Грбићевим речима, основни циљ јесте да крајњи корисници буду задовољни и да буду испуњени њихови захтеви, било да је у питању систем наплате по квадрату или по тарифном систему. Када је о ценама грејања реч, констатовано је да нема најава њиховог повећања, а указано је и на потребу да топлане изврше нова лиценцирања. Коначно, истакнута је и неопходност бољег информисања крајњих корисника о значају енергетске ефикасности, у циљу штедње и смањења трошкова потрошене енергије.

Један од проблема о коме је било речи јесте топлана у Сенти, која је до сада била повезана са локалном шећераном. С обзиром на то да шећерана тренутно не ради, а има најава да неће ни прорадити, општина Сента је од Секретаријата затражила подршку за што брже добијање дозвола и лиценци и отпочињање сарадње са приватним дистрибутером и произвођачем топлотне енергије.

„Тренутно се заједнички залажемо за анулирање дуга према ЈП „Србијагас“ и ПД „Електровојводина“, и да се за тај дуг предузму одређене мере одговорности. На овај начин, биће омогућено да општина Сента крене од почетка и да сама сервисира своје трошкове. Покрајински секретаријат жели да пружи подршку крајњем потрошачу и самој Општини и да се изнађу решења да грађани Сенте не трпе и да не уђу у грејну сезону без даљинског система грејања“, истакао је, тим поводом, секретар Грбић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs