Вести


Додељена средства за унапређење животне средине

Нови Сад , 14. јул 2014.
-A A +AДодељена средства за унапређење животне средине.

Нови Сад , 14. јул 2014. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, потписао је уговоре са корисницима средстава у области програма заштите, унапређења и одрживог коришћења рибљег фонда у 2014. години у вредности од близу 17,4 милиона динара. Уговори су потписани и са представницима удружења грађана за реализацију пројектних активности у оквиру заштите животне средине, урбанизма и градитељства, те просторног планирања, где је Секретаријат определио средства у висини од 6 милиона динара.
На конференцији за новинаре, која је претходила потписивању ових уговора, ресорни секретар др Слободан Пузовић представио је резултате конкурса, на које се када је реч о удружењима грађана пријавило 115 организација, које су понудиле исто толико пројеката у делу намењеном унапређивању животне средине. Укупан износ тражених средстава је био око 16 милиона динара, што је умногоме премашило опредељена средства.Секретаријат је определио 150.000 динара по пројекту, уз услов да једна организација може конкурисати само са једним пројектом, како би се пружила шанса да што већи број заинтересованих корисника добије ова средства. Укупна вредност средстава намењених удружењима грађана за пројекте у оквиру области заштите животне средине износи три милиона динара. У овом делу укупно је подржано 45 удружења грађана Исто толико средстава намењено је овим организацијама за пројекте у области архитектуре, урбанизма и градитељства, где је укупно захтевано 4,5 милиона динара.Пријављених је било 29, и како је истакао ресерни секретар, сви ови пројекти су добили подршку.
„Као и претходних година трудили смо се да имамо критеријум, да вреднујемо пројекте у односу на квалитет, као и да се да шанса и малим организацијама из малих средина. Такође, желели смо да направимо најбољи однос онога што ћемо финансирати, дакле да буде заступљена и едукација, одржавање скупова, промоције у области заштите животне средине, урбанизма и градитељства, као и штампање публикација које ће моћи да се користе дугорочније. Намера је била и да издвојимо пројекте који имају нешто конкретно и видљиво, које ће локална заједница моћи да препозна. Секретаријат се традиционално труди да јача цивилни сектор, јер знамо да је то најбољи начин да се развија свест локалног становништва о потреби очувања и унапређења стања животне средине, те формирају локални лидери кроз невладин сектор, који треба да помогну свима нама да се животна средина држи под контролом и да се избегну неке веће хаварије и загађења, ка и да животну средину користимо на одржив начин“, истакао је др Пузовић.
Када је реч о подршци од близу 17,4 милиона динара корисницима риболовних вода, ресорни секретар је подсетио да у Војводини имамо 12 корисника у оквиру рибарских подручја „Србија – Војводина“ , који управљају са 19 риболовних подручја. На седам јавних предузећа је издвојено 12,7 милиона динара, док је за три приватна предузећа која су такође званично корисници риболовних вода, Секретаријат наменио 3,7 милиона динара, а за два удружења грађана укупно 900.000 динара.
Др Слободан Пузовић је истакао да су ова средства, која су намењена корисницима риболовних вода једина средства у Србији, која се додељују за ове намене. Средства су користе за набавку опреме, опремање рибочуварске службе, као и за обезбеђивање основних средстава за рад те службе, те порибљавање, санацију и унапређивање рибљих станишта. За оба конкурса, путем којих су додељена средства удружењима грађана и корисницима риболовних вода, рок за реализацију пројеката је децембар 2014. године. Као посебно важно, пре потписивања данашњих уговора, др Пузовић је истакао да ова средства треба реално утрошити, адекватно их правдати и да ефекти треба да буду видљиви у области животне средине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs