Вести


Додељена средства општинама и градовима у Војводини за израду планске документације и еколошке пројекте

Нови Сад , 20. август 2014.
-A A +AДодељена средства општинама и градовима у Војводини за израду планске документације и еколошке пројекте.

Нови Сад , 20. август 2014. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић презентовао је резултате два конкурса овог секретаријата, након чега је потписао уговоре са представницима локалних самоуправа за пројекте који су на њима одобрени, у вредности 56 милиона динара.
То су конкурси за суфинансирање пројеката локалних самоуправа за израду планских докумената и пројекти у области заштите животне средине.

"Ресорни секретаријат се већ годинама труди да помогне општинама и градовима да унапреде квалитет својих планских докумената и подржава све активности да унапреде стање животне средине и реше своје еколошке проблеме", рекао је др Слободан Пузовић. "Свесни смо да средства која се расподељују ни приближно не одговарају потребама да би све нагомилане проблеме решавали у кратком временском периоду. Покрајински секретаријат сматра да треба да истрајемо у процесу да заједно решавамо све проблеме и да локалне самоуправе у нама препознају партнере који их никада неће изневерити. Оно што имамо трудимо се да сваке године пласирамо на прави и транспарентан начин, да изаберемо најквалитетније пројекте који омогућавају општинама да се развијају, да привлаче инвестиције и, истовремено, да чувају и унапређују стање животне средине."

На конкурс за суфинансирање израде просторног плана, плана генералне регулације, као и плана детаљне регулације радних зона пријавило се 26 локалних самоуправа и за све њих су обезбеђена средства у укупном износу од 39,2 милион динара. Према речима заменице покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Сање Чиплић, израда планских докумената изузетно је важна за развој општина и, посебно, план детаљне регулације радних зона, који ће бити икорпориран у Студију размештаја радних зона у Војводини и на тај начин ће подаци о опремљености зона бити доступн потенцијалним инвеститорима.

На конкурс за суфинансирање пројеката из области заштите животне средине: решавање проблема неадекватног одлагања отпада, санацију и рекултивација постојећих депонија, подизање заштитних зелених појасева, као и за набавку опреме и уређаја за очување животне средине капиталног карактера у 2014. години, конкурисало је 26 општина са 30 пројеката. Финансијску подршку добило је 16 општина, у укупном износу од 17 милиона динара.

Ресорни секретар др Слободан Пузовић је истакао да је 17 милиона динара мало пара за све еколошке проблеме. Он је навео да суштински проблем на територији Војводине који се односи на управљање отпадом, санацију загађених водотока, унапређење заштитних зелених појасева проистиче, између осталог, из тога што је укинут републички Фонд за животну средину, с којим је Покрајински секретаријат сарађивао и за ове намене заједнички је било обезбеђено више 200 милиона динара годишње.

"Када је тај Фонд 2012. године укинут, средства која су се у њему сакупљала, а била су од четири до шест милијарди динара, одлазе у републички буџет и не знамо за које се намене користе", рекао је Пузовић. "Због тога смо ми више пута инсистирали у изменама и допунама Закона о животној средини да се дефинише да Покрајина, као и Република и локалне самоуправе, има одређена средства из такси и накнада, која би била намењена за заштиту животне средине."

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине нагласио је да је област заштите животне средине веома важна у процесу придруживања Европској унији. Према његовим речима, експертска комисија ЕУ са нашим стручњацима проценила је да само у област очувања животне средине Србија мора да инвестира 10,5 до 11 милијарди евра, да бисмо само достигли стандарде ЕУ.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs