Вести


Додељена средства по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 24. децембар 2015.
-A A +AДодељена средства по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 24. децембар 2015. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, потписао је уговоре о додели бесповратних подстицајних средстава за реализацију пројекта коришћења расположивих хидротермалних ресурса, као и израду нових истражно-експолатационих бушотина. За реализацију пројеката, који се реализују на нивоу локалних самоуправа, 9 милиона и 950 хиљада динара добила је општина Ада, а 4 милиона динара опредељено је за Општину Инђија.

Такође, потписани су и уговори о додели бесповратних подстицајних средстава са представницима дванаест пољопривредних газдинстава о реализацији пројекта примене соларне енергије у заливним системима. Укупна вредност додељених средстава износи 9 милиона 99 хиљада и две стотине динара.

- За реализацију пројекта о коришћењу расположивих хидротермалних ресурса, било је предвиђено 20 милиона динара. На конкурс Секретаријата пристигле су три пријаве, али је конкурсна комисија утврдила да су само два апликанта испунила све услове предвиђене конкурсом - истакао је мр Ненад Станковић.

Секретар Станковић је нагласио да је било велико интересовање за доделу средстава за реализацију пројеката примене соларне енергије у заливним системима, о чему говори и четрдесет једна пријава на конкурс. Средства за реализацију пројеката биће уплаћена до краја ове године, а како је секретар Станковић истакао, рок за достављање извештаја о реализацији и утрошеним средствима је петнаест дана након 30. јуна наредне године, до када је неопходно реализовати пројекте.

Председник општине Ада, Золтан Билицки истакао је да ће средства добијена по конкурсу Секретаријата за енергетику и минералне сировине бити искоришћена за бушење термалне бушотине. Ради реализације прве фазе пројекта, ова општине издвојиће још 10 милиона динара сопствених средстава. Планирано је да се наредне године почне са изградњом велнес центра на 2000 м2, а ова бушотина је основа за даљу инвестицију, истакао је Билицки.

Председник општине Инђија, Петар Филиповић, захваливши на добијеним средствима од Секретаријата, нагласио је да су средства намењена за реконструкцију извора воде који се користи за бању у Старом Сланкамену. Ово је за општину Инђија значајан пројекат, јер преко 200 људи из општине ради у Бањи, а реализација овог пројекта омогућава њено даље функционисање, али је превасходно битно и за здравље људи, који долазе у Бању, јер више од 300 пацијената у самој Бањи зависи од реализације овог пројекта.

Представници пољопривредних газдинстава сложили су се да је употреба соларних панела у системима за наводњавање изванредна помоћ пољопривредницима, јер се у првом реду, искоришћавањем енергије сунца, као обновљивог извора енергије обезбеђује континуиран развој биљака, али и гарантује уштеда, јер се досадашња употреба фосилних горива, која поскупљују производњу замењује бесплатним и обновљивим енергентом.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs