Вести


Додељене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Нови Сад , 21. децембар 2020.
-A A +AДодељене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“.

Нови Сад , 21. децембар 2020. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је данас, у Културном центру Војводине „Милош Црњански“, годишње награде и признања, које ова институција сваке године додељује појединцима и институцијама културе, чији је професионални и културни рад препознат и изван наших граница.

Овогодишња награда „Искре културе“, која се додељује младим уметницима до 35 година, уручена је пијанисткињи Ивани Дамјанов Илић, која је до сада наступала у најзначајнијим културним центрима и салама у нашој земљи и свету.

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност додељена је новинару, публицисти и заменику генералног директора Радио-телевизије Војводине Јожефу Клему, који је, између осталог, допринео томе да се радијски програм РТВ-а прошири са десет на шеснаест мањинских редакција.

За очување културног наслеђа награђена је архитекта и конзерватор Дубравка Ђукановић, која се три деценије професионално истакла у овим доменима рада.

Медаља културе за животно дело, то јест за укупно стваралаштво, припала је мултимедијалној уметници Каталин Ладик, која је објавила 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

Честитајући лауреатима, секретар Драгана Милошевић је истакла да јој је жао што је ове године, због епидемије корона вируса, изостао громогласан аплауз маестралним добитиницима ових престижних награда и признања из области културе.

„Зато је традиционална награда Културног центра Војводине „Милош Црњански“ од изузетног значаја за сваког, а посебно младог уметника“, истакла је Милошевићева и додала да су признања, медаље, похвале и награде битни као потврда рада уметницима, али и као подстрек да и надаље шире и чувају културу.

Она је још додала да је од посебног значаја за све који живе у мултикултуралној и мултиконфесионалној АП Војводини, коју вековима прожима богатство различитости и њихово традиционално преплитање, да се кроз културу тај дух сачува.

Директорка Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Смиљка Влајић, истакла је да су сви досадашњи лауреати били и остали праве „искре културе“, настављајући са својим богатим уметничким деловањем.

У име лауреата речи, захвалности члановима комисије, Покрајинској влади и ресорном секретаријату, што су их препознали као достојне носиоце награда, упутила је Дубравка Ђукановић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs