Вести


Додељене награда најуспешнијим васпитно-образовним установама у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Нови Сад , 22. октобар 2015.
-A A +AДодељене награда најуспешнијим васпитно-образовним установама у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

Нови Сад , 22. октобар 2015. .

На овогодишњој завршној свечаности програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, који се реализује већ шест година у војвођанским забавиштима и школама, додељене су 42 награде најбољим и најуспешнијим васпитно-образовним установама, деци, ученицима и њиховим менторима.
Програм се реализује у сарадњи Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и треба да допринесе јачању свести деце, младих, али и одраслих, да сносе одговорност за коришћење природних и културних потенцијала средина у којој живе и да развију однос да воде бригу о својој животној средини.
Овој свечаности су присуствовали представници награђених предшколских установа, основних и средњих школа у Војводини.
Обраћајући се присутнима, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш је рекао да са задовољством прати како се овај програм, зачет пре шест година, ширио и развијао, прилагођавајући се потребама учесника, тако да су до сада, у њему учествовале 362 предшколске установе, основне и средње школе и ученички домови, а да су за успешне садржаје додељене 162 награде.

„Велико ми је задовољство што смо данас овде, да се дружимо и разменимо искуства и идеје, да подржимо једни друге у настојању да брига о микро средини и окружењу у којем свакодневно боравимо постане начин размишљања и деловања, не само док траје програм и да није присутан у установама само као један од додатних наметнутих обавеза просветним радницима“, поручио је Михаљ Њилаш.
Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић је рекао да програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ сматра једним од најважнијих програма који се у Покрајини спроводи, а односи се на едукацију деце и младих људи у области животне средине. У њега је до сада било укључено преко 60 одсто васпитно-образовних установа у Војводини.
„Не знам за квалитетнији и масовнији програм на територији Војводине, који укључује оволико васпитно-образовних установа и волео бих да такав и надаље остане“, рекао је Пузовић и додао да се, поред масовности, кроз овај велик програм развијају и квалитетни садржаји.
„Када наша деца која се сада школују, стекну основна знања о природи и животној средини, и сутра, када порасту, када постану доносиоци одлука, донесу праве одлуке које ће бити добре и за нашу економију и друштво, али исто тако добре и за очување природе, односно животне средине. Тако ћемо обезбедити одрживост у нашем развоју, да имамо здраву и квалитетну храну, питку воду, чист ваздух који удишемо и да имамо где да изађемо да се опустимо и рекреирамо, да уживамо у природи“, рекао је др Пузовић.

У школској 2014/2015. години, у програм су биле укључене 122 установе, од којих је 74 успешно реализовало планиране активности што су и показали у својим извештајима. Активности су биле разнолике: едукативне и креативне радионице, уређење учионица, озелењавање школског простора, разврставање отпада, уређење еко-кутка, уређење зидних еколошких новина и друге. Претходне школске године први пут је било и малих интерних конкурса: за химну програма, плакат, принт на мајици, рам за слике и презентацију која се односи на значајне еколошке датуме.
Важни партнери на овом програму су и Покрет горана, јавна предузећа на покрајинском нивоу, управљачи заштићених подручја и фондација за повраћај и рециклажу лименки RECAN.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs