Вести


Додељене награде на Међународном фестивалу памети

Нови Сад , 14. јун 2014.
-A A +AДодељене награде на Међународном фестивалу памети.

Нови Сад , 14. јун 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Миливој Вребалов и подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница присуствовали су свечаној додели награда победницима Четвртог међународног фестивала памети. Свечаност је одржана 14. јуна 2014. године у Скупштини АП Војводине. У својству домаћина, они су поздравили ученике финалисте, њихове професоре, представнике регија и преставнике амбасада Румуније, Словачке, Хрватске, Мађарске и Чешке.
Како је овом приликом рекао потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Миливој Вребалов рад, знање и труд на дуге стазе се исплате. Он је овом приликом подсетио на имена великих научника и иноватора из земаља из којих долазе сами учесници фестивала, а међу њима је поменуо Михајла Пупина, Николу Теслу као и нобеловца Иву Андрића, који су задужили човечанство. Он је честитао свим професорима и наставницима као и учесницима и пожелео да своје знање и искуство надограђују.
- Нема будућности без знања о прошлости, а будућности нема без иновација. Само она друштва која подржавају иновације и нове идеје могу да напредују, а развијају се она која су отворена и подстичу конкуренцију знања. Предуслови да друштво буде богато и развијено је да се заштити интелектуална својина и системски подстиче иновативност, а то је задатак институција и политичара – нагласио је Миливој Вребалов.
Обраћајући се учесницима, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски је рекао да је међурегионална сарадња дала темељ да се испуне конкретне активности, да се млади људи такмиче и да заједнички стварају основу за будућност. Он је учесницима пожелео добродошлицу у Војводину и Србију и изразио наду да ће у току дводневног боравка у Новом Саду стећи пријатељства за цео живот.
- Ви сте мањина, али сте веома важни и ваш главни циљ је да што више људи увучете у ваш круг, а наш циљ је да вам створимо предуслове, да не дозволимо да се образовање и култура банализују, него да то буду два стуба на којима ће се друштво развијати. Основни мотив треба да вам буде знање, али морате да умете да га примените, да размишљате и развијате сопствену креативност, јер ћете бити креатори онога што ће да омогући квалитетан живот већини - рекао је Бранислав Бугарски.
Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница је рекао да је Фестивал памети осмишљен тако да стимулише ученике на креативно размишљање, а њихове идеје се генеришу у иновације које могу бити од опште користи.
- Верујемо у нашу омладину и на овај начим им дајемо шансу да покажу да су иновативни и креативни и да могу бити носиоци будућег развоја. Желимо да им помогнемо кроз овај пројекат, чиме подстичемо и сарадњу региона која је вишеструко корисна, и настојаћемо да се овај пројекат шири кроз повезивање региона и умрежавање људских потенцијала, јер се кроз партнерски однос може постићи већи заједнички прогрес - истакао је Мато Грозница.
Слоган овогодишњег фестивала је “Пробуди своју кретивност, размишљај иновативно”, а идејни творац фестивала је Здравко Живковић. Победницима су овом приликом уручене вредне награде, а троје најбољих су из Мађарске и Војводине, па су друго и прво место освојили учесници из Старе Пазове и Руме. Из Војводине у финале су се пласирали ученици из 11 средњих школа из Старе Пазове, Руме, Кикинде, Србобрана, Новог Сада, Зрењанина, Бачке Тополе, Вршца, Сенте и Беле Цркве.
О првих десет победника Четвртог међународног фестивала памети одлучивао је дванаесточлани међународни жири, међу којима су председник жирија Бранислав Радошевић, као и Весна Да Винча, Љубомир Кустудић, проф. др Предраг Шиђанин, као и чланови жирија који су гласали електронским путем из САД, Канаде, Аустралије, Грчке, Словеније и Немачке.
Пројекат је покренут 2010. године, а одвија се под покровитељством Покрајинске владе, и за његову реализацију задужен је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице.
По први пут су учествовали представници школа из појединих региона из Италије, Чешке, Аустрије, Мађарске и Хрватске. На фестивалу је учествовало 8 држава, 11 региона, 20 градова, 35 школа и преко 1200 ученика.


Извор: ПС за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs