Вести


Достојно обележје српским интернирцима из 1941. у Барчу

Нови Сад , 18. август 2017.
-A A +AДостојно обележје српским интернирцима из 1941. у Барчу.

Нови Сад , 18. август 2017. .

„Сва места страдања српских војника и цивила, ма где се налазила и ма када су се та страдања догодила, морају да буду достојно обележена, што се односи и на гробље у мaђарском граду Барчу, на којем су сахрањени Срби интернирани из несеља солунских добровољаца, у пролеће 1941. године“, рекао је данас на састанку са представницима Удружења солунских добровољаца „Краљ Петар I“ из Алексе Шантића покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

Повод за састанак којем је, поред Штаткићевих сарадника, присуствовао и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, била је иницијатива овог удружења да 69 Срба интернираних из Растине и још неких места насељних солунским добровољцима, а који су умрли у логору у Барчу, после готово осам деценија добије одговарајуће спомен-обележје.

„Учинићемо све да се, у сарадњи републичких, покрајинских и органа Града Сомбора, са чије територије је 1941. интерниран највећи број страдалника, спомен-обележја тим невиним људима подигне до јуна наредне године, када ће бити обележена и годишњица депортације“, додао је Штаткић.

По речима члана Удружења „Краљ Петар I“ Јована Вукобратовића, у Барчу је 1941. логорисано више од 3.500 људи, али је већина касније пребачена у злогласни логор у Шарвару (Мађарска). Место на којем су сахрањени они који су пре тога умрли у Барчу до сада није било обележено, али су, захваљујући напорима „Краља Петра I“ за то сада створени услови.

„После наших вишегодишњих упорних покушаја, градске власти Барча су омогућиле ексхумацију гробница и недвосмислено је утврђено да су у њима посмртни остаци страдалих интернираца. Истовремено, добили смо и прелиминарну дозволу за подизање спомен-обележја, за шта ће према проценама бити потребно око 1,5 милиона динара“, рекао је Вукобратовић.

Техничку помоћ у припреми комплетне документације, као и у реализацији овог пројекта ће, како је данас договорено, пружити Покрајински завод за заштиту споменика културе.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs