Вести


Доступност образовања је основно људско право

Нови Сад , 18. новембар 2011.
-A A +AДоступност образовања је основно људско право.

Нови Сад , 18. новембар 2011. .

Нови Сад, 18. новембар 2011. године - Светски дан детета, 20. новембар обележава се на дан када је 1989. године Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију Уједињених нација о правима детета као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом. Институција Покрајинског омбудсмана се током 2011. године у области заштите права детета највише бавила питањем образовања, односно увођењем инклузивне наставе у војвођанске школе, као и темом дечјег просјачења, која превасходно спада у домен социјалне заштите. Оба ова истраживања указују на то да установе надлежне да се баве децом, осим што немају довољно материјалних средстава, немају ни довољан број стручног особља које би се бавило специјализованим областима заштите и унапређења права детета. Под таквим околностима и уз још увек недовољно развијене механизме размене информација и сарадње између родитеља, надлежних институција и служби посебно испаштају деца из вишеструко угрожених друштвених група, попут деце са инвалидитетом или сметњама у развоју, те сиромашна, економски или на други начин експлоатисана деца.
Овогодишње представке поднете институцији Покрајинског омбудсмана у области заштите права детета првенствено су се односиле на процес инклузије у школама, што је било и очекивано током прве године њене примене. На инклузивно образовање се највише жале родитељи који имају примедбе на избор учитељица, односно наставника разредне наставе и њихову припремљеност за рад у оквиру овог процеса, а евидентан је и недостатак персоналних и педагошких асистената.
Озбиљан проблем у области образовања представља и превоз деце до школе у сеоским срединама у Војводини у којима школе не постоје, или постоји само неколико нижих одељења, док у виша одељења и средње школе деца морају да путују у друга, већа места. Искуства показују да превоз основаца организују локалне самоуправе у сарадњи са школом, док су искуства средњошколаца разнолика. Организовање превоза средјошколаца најчешће је препуштено њиховим родитељима, а локалне самоуправе надокнађују део или пуни износ ових трошкова.
Поводом Међународног дана права детета институција Поркајинског омбудсмана подсећа на то да су државе чланице УН које су ратификовале Конвенција УН о правима детета дужне да деци обезбеде заштиту и бригу на коју их она обавезује у које, између осталог, спадају и право на бесплатно образовање доступно свима, као и одговарајуће мере подршке родитељима и другим особама одговорним за дете, у васпитању и бризи о детету, укључујући и социјалну помоћ када је то потребно.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs