Вести


Доц. др Зоран Гојковић обратио се на стручној конференцији „Заштита жртава сексуалног насиља у Републици Србији“

Нови Сад , 05. децембар 2017.
-A A +AДоц. др Зоран Гојковић обратио се на стручној конференцији „Заштита жртава сексуалног насиља у Републици Србији“.

Нови Сад , 05. децембар 2017. .

Конференција под називом ,,Заштита жртава сексуалног насиља у Републици Србији – могућности и изазови“, коју је организовао Покрајински секретаријат за здравство, окупила је данас представнике покрајинских органа, правосудних органа, представнике МУП, здравствених установа и установа социјалне заштите са територије АП Војводине, као и организације цивилног сектора, а у циљу сагледавања значаја мултисекторског приступа у заштити жртава сексуалног насиља и дефинисању препорука за одрживост успостављених услуга у Центрима за жртве сексуалног насиља.

„Пројекат „Заустави – заштити – помози“ осмишљен је да се започне са снажнијим институционалним одговором на родно засновано насиље у АП Војводини. На то нас обавезују све међудржавне конвенције, чији је потписник и Република Србија, као и Одлука о програму за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у Аутономној покрајини Војводини коју је донела Скупштина Аутономне покрајине Војводине“, рекао је секретар Гојковић.

У оквиру конференције представљено је успешно успостављање рада седам пилот центара за жртве сексуалног насиља у седам градова, при здравственим установама у АП Војводини, али и други постигнути резултати након две године реализације пројекта.

Један од првих центара за жртве сексуалног насиља основан је на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, док је преосталих шест центара основано у шест Општих болница у Покрајини. Центри за жртве сексуалног насиља су прве службе ове врсте у Републици Србији и омогућавају постизање боље заштите жртава сексуалног насиља, захваљујућу успостављану мултисекторске сарадње између здравственог сектора, правосуђа, полиције, центара за социјални рад и цивилног сектора, као и успостављању нових услуга психосоцијалне и правне подршке жртвама.

„На овај начин, за жене жртве сексуалног насиља, добијамо квалитетније и максимално унапређене, не само здравствене услуге, него по први пут и специјалне услуге са психосоцијалног и правног аспекта“, истакао је доц. др Гојковић.

Одржавањем конференције, Покрајински секретаријат за здравство придружио се обележавању глобалне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ која је почела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра на Међународни дан борбе за људска права.


Извор: ПС за здравство

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs