Вести


Драгана Милошевић: Архиви су чувари националног идентитета

Нови Сад , 09. јун 2020.
-A A +AДрагана Милошевић: Архиви су чувари националног идентитета.

Нови Сад , 09. јун 2020. .

„Основни императив сваке цивилизације јесте чување архивске грађе, јер она похрањује историјске истине и чува их од заборава“, рекла је данас у Архиву Војводине, покрајински секретар за културу, јавно инфомисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Честитајући Међународни дан архивиста, а самим тим и Дан Архива Војводине, Милошевићева је истакла да истраживање и документовање старих записа јесте један од најзначајнијих корака у очувању националног идентитета. Зато сви акти, записи, белешке, како је истакла, јесу наше најснажније оружје у одбрани историјских истина.

„Зато данас Покрајинска влада и секретаријат на чијем сам челу јесу стални партнери у истицању значаја сваког архива“, нагласила је Драгана Милошевић и додала да су архиви, у корак са временом, кренули са дигитализацијом архивске грађе и електронским архивирањем материјала, што је на корист како појединца у истраживачком послу, тако и целе заједнице, државе и шире.

Према речима директора Архива Војводине др Небојше Кузмановића, данас се навршавају 94 године од оснивања ове институције културе и ова годишњица обележава се промоцијом историјско-стручне публикације ауторке архиваторке у Архиву Војводине Сање Гавриловић, под називом: „У незаборав прошлости“, која је кроз епоху средине XIX и прве половине XX века детаљно истакла значајне личности из области културе и уметности, обједињене у архивској збирци др Јована Милекића.

Помоћник министра културе и информисања Дејан Масликовић честитао је у име Министарства Дан Архива и архивиста, док су о књизи, поред ауторке, говорили и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић, рецензенти др Жарко Димић и Зоран Вељановић и уредник Весна Башић.

Свечаној промоцији књиге и обележавању Дана Архива Војводине присуствовали су и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност др Зоран Милошевић и председник Матице српске др Драган Станић.


Извор: за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs