Вести


Драгана Милошевић положила венац страдалим новосадским Јеврејима

Нови Сад , 26. април 2018.
-A A +AДрагана Милошевић положила венац страдалим новосадским Јеврејима.

Нови Сад , 26. април 2018. .

Полагањем венаца и цвећа испод спомен-плоче на новосадској Синагоги, данас је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић одала почаст Јеврејима, страдалим 26. априла 1944. године.

„Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја, пре тачно 74 године, подсећа нас на страхоте, муке и ужасе, које су наши суграђани доживели, одводећи их у логоре смрти, а највише у озлоглашени Аушвиц. Данас смо се окупили да сви заједно одамо почаст онима који су страдали јер су били друге вероисповести и друге народности. Дан сећања на страдање тих невиних људи заправо је опомена да се, генерацијама које долазе, укаже на лепоту универзалних животних вредности, право на вероисповест и различитост, како се ове страхоте више никада не би поновиле“, рекла је Драгана Милошевић на комеморативном скупу поводом 74. годишњице депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре.

Комеморативни програм организовала је Јеврејска општина Нови Сад, а том приликом, присутнима су се обратили врховни рабин Србије Исак Асиел и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам. У име Града Новог Сада, венац је положио градоначелник Милош Вучевић.

Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја 1944. године обележава се сваког 26. априла. Од 1.900 новосадских Јевреја, из нацистичких концентрационих логора није се вратило њих 1.600.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs