Вести


Др Бојан Пајтић: Војводина је увек била и увек ће бити Европа у Србији и Србија у Европи

Брисел/Нови Сад , 07. октобар 2014.
-A A +AДр Бојан Пајтић: Војводина је увек била и увек ће бити Европа у Србији и Србија у Европи.

Брисел/Нови Сад , 07. октобар 2014. .

У оквиру овогодишње манифестације европских региона и градова „Отворени дани“ („Open Days 2014“) у Бриселу, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић синоћ је, отварајући изложбу слика Милана Коњовића "Војводина: пејзажи и људи", која се одржава у оквиру централне манифестације на којој се представља АП Војводина, поручио да је са 26 националних заједница и шест званичних језика у покрајинском парламенту, Војводина увек била и увек ће бити Европа у Србији и Србија у Европи.

Говорећи о Војводини, председник Пајтић је нагласио да се више од 80 одсто средстава из ИПА фондова намењених Србији данас користи управо у Војводини.

"Поред тога, за Војводину и Србију веома је значајно то што је Европска унија одобрила Развојном фонду Војводине и Универзитету у Новом Саду највећи финансијски пројекат који је упућен на територију Србије. Први пут у 14 година, од када је започет процес придруживања наше земње ЕУ, Европа обезбеђује средства једној нашој институцији да их дистрибуира непосредним корисницима на тлу Европе. "Фракталс" пројекат је значајан за две привредне гране у којима Војводина има компаративне предности и могућности вишеструког развоја, а то су развој информатичке технологије и развој пољопривреде", рекао је др Бојан Пајтић.

"Војвођански дан" организовала је Канцеларија у Бриселу Фонда за европске послове Војводине, као и учешће делегације Покрајинске владе у различитим радионицама и дискусијамаи и сусрете са европским званичницима и представницима других европскиох региона и градова. Поред тога, како је истакао др Бојан Пајтић, Војводина настоји да своја европска искуства и везе стави на располагање свима у Србији који су за то заинтересовани, као што су Шумадијски регион, Поморавље, град Крагујевац и други градови и региони који су се покрајинским институцијама обратиле за подршку и помоћ.

Једна од званица која је учествовала у отварању "Војвођанског дана" била је Мирјам Феран (Myriam Ferran), шефице јединице за Србију генералног директората Дирекције за проширење Европске комисије. Према речима председника Пајтића, Мирјам Феран је у Европској комисији задужена да прати развој Србије у процесу европских интеграција, да о томе припрема извештаје и процењује који је ниво зрелости наше земље да постане део породице европских народа.

Председник Покрајинске владе АП Војводине др Бојан Пајтић, иначе, предводи делегацију Покрајинске владе АПВ која у Бриселу (Краљевина Белгија) учествује у програму манифестације „Open Days 2014“. Овогодишње издање "Отворених дана", 12. по реду, одвија се под слоганом „Растемо заједно – паметно улагање у људе“ („Growing together – Smart investment for people“). Делегацију Покрајинске владе чине и потпредседник Владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Бранислав Бугарски.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs